Seminar „Mogućnosti rada u Europskoj službi za vanjsko djelovanje“, 03. i 04. veljače 2022.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Diplomatska akademija MVEP RH u suradnji sa Stalnim Predstavništvom RH u Bruxellesu i Glavnim tajništvom MVEP-a organizirala je seminar u hibridnom obliku pod nazivom „Mogućnosti rada u Europskoj službi za vanjsko djelovanje“ 03. i 04. veljače 2022. za diplomate MVEP-a u Zagrebu i diplomatskoj mreži. Predavači su bili domaći i inozemni diplomati i stručnjaci.
 
Uvodno su polaznike pozdravile načelnica Diplomatske akademije dr.sc. Lada Muraj i veleposlanica Irena Andrassy, stalna predstavnica RH pri EU. Načelnica Muraj istaknula je spremnost Diplomatske akademije MVEP-a u organiziranju ovakvih i sličnih seminara s ciljem usavršavanja djelatnika i naglasila važnost jačanja ljudskih kapaciteta kako bi hrvatski diplomati postigli veću zastupljenost u međunarodnim organizacijama i Europskoj službi za vanjsko djelovanje. Vlp Andrassy podržala je sustavan pristup pojačanoj potpori kandidatima kroz koordinaciju Glavnog tajništva MVEP-a, Diplomatske akademije i SPRH pri EU koja se također od rujna 2021. sustavno brine o hrvatskom osoblju u EU institucijama.
 
Prvi dan seminara sudjelovali su predstavnici EEAS-a i Glavnog tajništva MVEP-a koji su pojasnili postupak zapošljavanja i onoga što podrazumijeva selekcijski proces za rad u delegaciji EU.
 
Ivana Nardelli-Debač, voditeljica Službe za rad u međunarodnim organizacijama i institucijama EU u MVEP pojasnila je proceduru natječaja za rad u Europskoj službi za vanjsko djelovanje, oblike rada u okviru EEAS-a (sekundiranje nacionalnih stručnjaka, privremeni rad, ugovorni rad i stažiranje) kao i radno pravni okvir privremenog rada u EEAS-u.  
 
Ulrike Hauer, voditeljica Službe za karijerni razvoj, učenje i razvoj (EEAS), pozdravila je održavanje seminara kao dio sustavnijeg i organiziranijeg pristupa pripreme kandidata iz RH za rad u EEAS-u. EEAS nudi „train the trainers“ programe i razne druge oblike pripreme za natječaje te je u tom smislu poželjan nastavak sustavnog rada na edukaciji djelatnika.
 
Adrianus Kotsenruijter, bivši šef predstavništva Delegacije EU u Tunisu i Ekvadoru, svoje je izlaganje fokusirao na rad u delegacijama EU u svijetu, njihovim zadacima, kriznim i sigurnosnim problemima, ostalim oblicima suradnje s predstavnicima grupacija G7 i G20  i sl., suradnji kao političkom instrumentu (nekad i 60% zaposlenik radi na programima suradnje, od čega većina odlazi na suradnju s nevladinim organizacijama). Također je naglasio važnost javne diplomacije. 
 
Margareta Ploder, zamjenica voditelja Službe za koordinaciju politika (EEAS), objasnila je ulogu i funkcioniranje Europske služba za vanjsko djelovanje, ciljeve vanjskog djelovanja EU-a, pregled nastanka i razvoja službe, ulogu VP EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, instrumente ZVSP-a, pregled misija i operacija EU u svijetu i odnos EEAS-a s ostalim institucijama. 
 
Claude Véron-Réville, nova voditeljica Službe za odabir kandidata za rad u EEAS-u, detaljno je objasnila prakse vezane uz redovne rotacije i mobilnost u službi (Rotation Exercise/Mobility Exercise).    
 
U nastavku seminara održana su dva panela s hrvatskim diplomatima koji su podijelili sa sudionicima seminara svoja iskustva o radu za EEAS i o postupcima zapošljavanja.
 
Prvi panel namijenjen iskustvima za pozicije sekundiranja ili  non-management pozicije moderirao je Hrvoje Ćurko, opunomoćeni ministar zadužen za hrvatsko osoblje u EU institucijama, a sudjelovali su Martina Tenko, trenutno na radu u Uredu EU predstavnika u Jeruzalemu (Zapadna obala i pojas Gaze, UNRWA) i Dino Mihanović, bivši nacionalni stručnjak sekundiran u EU predstavništvu u Washingtonu.
Drugi panel o iskustvima selekcijskog postupka i rada u EEAS-u za voditelje i zamjenike voditelja moderirala je Marijana Kujundžić, opunomoćena ministrica, predstavnica RH u Političkom i sigurnosnom odboru iz SPRH u Bruxellesu na kojem su sudjelovale Vesna Batistić Kos, stalna predstavnica RH pri UN-u u Ženevi, i Ivana Noršić, zamjenica šefa EU Delegacije u Moskvi.
Drugi dan seminara održan je u direktnom formatu u vidu praktičnih radionica s bivšim austrijskim i EU diplomatom Andreasom Listom o tome kako napisati motivacijsko pismo i kako se pripremiti za intervju. Stručnjaci iz Projectus grupe radili su s polaznicima na vještinama koje se provjeravaju u centrima za procjenu. Diplomatska akademija takvim radionicama želi pridonijeti kontinuiranom jačanju potrebnih vještina djelatnika.
 
Zaključno, seminar u kojem je sudjelovalo 25 diplomata izazvao je veliki interes među polaznicima. Polaznici seminara pozdravili su inicijativu i sustavan pristup pripremama prijava koji je vrlo važan. Izrazili su želju da ovakvi i slični seminari postanu redovna praksa MVEP-a (barem jedanput godišnje) uz radionice uživo.
 
Slijedom analize evaluacija polaznika seminara kao i daljnjeg strateškog promišljanja što boljeg pozicioniranja hrvatskih diplomata unutar Europske službe za vanjsko djelovanje, Diplomatska akademija će nastaviti s organizacijom sličnih edukacija, kako ad hoc seminara tako i ciljanih priprema kandidata koji se prijavljuju na natječaje.