Predavanje veleposlanika NR Kine Qianjina na Diplomatskoj Akademiji

  • Slika
U MVEP, 18. veljače 2022. godine, kineski veleposlanik Qi Qianjin održao je predavanje na temu „Kina danas“ u organizaciji Diplomatske akademije MVEP-a. Predavanje je podijelio na dio o vanjskopolitičkim načelima NR Kine i dio o bilateralnim odnosima Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine
Predavanje je održano u sklopu XXII. Jednogodišnjeg stručnog diplomatskog studija Diplomatske akademije MVEP RH. Nakon pozdravnih govora  dr.sc. Lada Muraj, načelnice Diplomatske akademije i dr.sc. Jasmina Kovačević-Čavlović, voditeljice Službe za diplomatsko usavršavanje, veleposlanik Dražen Margeta moderirao je cijelo predavanje.
Kao osnovne postulate kojima se vodi kineska vanjske politike veleposlanik je izdvojio: a) samostalnost; b) miroljubiv razvoj; i c) otvorenost i suradnju. Potom je izložio pet principa miroljubive koegzistencije koje je 1953. godine definirao ondašnji kineski premijer. Nadalje, službena je politika NR Kine izgradnja svijeta kao „zajednice zajedničke budućnosti za čovječanstvo“. Najznačajniji primjer da NR Kina djeluje u skladu s ovim principima veleposlanik Qi je naveo inicijativu „Pojas i put“ kojom se gradi „put mira i prosperiteta“.
Odnose Republike Hrvatske i NR Kine ocijenio je punima političkog povjerenja i fokusirao se na tri područja: ekonomsku i trgovinsku, pragmatičnu te sportsku suradnju.