Predavanje prof. dr. sc. Josepha Mifsuda

U srijedu, 11. studenoga 2015. godine, prof. dr. sc. Joseph Mifsud, ravnatelj Londonske diplomatske akademije (LAD), održao je predavanje na temu 'The EU and Migartion: What are the Real Questions?' polaznicima XVI. Jednogodišnjeg stručnog diplomatskog studija Diplomatske akademije, kao i drugim službenicima Ministarstva vanjskih i europskih poslova

Prof. dr.sc. Joseph Mifsud, uvodno je predstavio iz kojih država dolaze migranti i izbjeglice te pojasnio koja je razlika između njih samih. Približio je probleme država članica EU koje prve dolaze u dodir s migrantima, kao i Zajednički europski sustav azila, odnosno Dublinsku uredbu. Završno je obrazložio reakcije pojedinih država članica na krizu, Schengenski prostor i glavne smjernice, odnosno prijedloge za upravljanje samom krizom.

Polaznike je posebno zanimalo: je li migracijska kriza sustavno napravljena s ciljem destabilizacije EU i hoće li uzrokovati ratove većih razmjera, hoće li izbjeglička kriza narušiti odnose Njemačke i Rusije, misli li predavač da je migracijska kriza problem. ili rješenje za EU (s demografskog aspekta, ili problema radne snage), ..