Predavanje predstavnika Diplomatske akademije o Ruđeru Boškoviću u Samoboru, 1. prosinca 2017.

U sklopu »Tjedna francuske kulture« u petak, 1. prosinca 2017. godine u Gradskoj knjižnici Samobor diplomat Stjepan Špoljarić iz Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH održao je predavanje pod naslovom »Ruđer Bošković – diplomatska i kulturna veza između Hrvatske i Francuske«.

U ime organizatora »Tjedna francuske kulture u Samoboru« obratila se gospođa Mirjana Komočar Ljubić, predsjednica Hrvatsko–francuskog društva prijateljstva Samobor–Chassieu, prilikom čega se osvrnula na realizirana postignuća ovog važnog kulturnog događaja, a nakon čega je Špoljarić predstavio znanstvena i osobito diplomatska postignuća slavnog Dubrovčana.

Zahvaljujući pripadnosti Družbi Isusovoj, znanstvenom ugledu, brojnim putovanjima diljem Europe i komunikativnoj naravi, Bošković je za života stekao brojna poznanstva u najvišim znanstvenim i političkim krugovima, što mu je omogućilo diplomatsku aktivnost u svrhu zaštite i promicanja vanjskopolitičkih interesa rodnog Dubrovnika. Kao autor knjige »Ruđer Bošković u službi diplomacije Dubrovačke Republike« Špoljarić je ovu Boškovićevu aktivnost pokazao na više konkretnih primjera prezentirajući i autentične dokumente koji to potkrepljuju. Na kraju predavanja Špoljarić se osvrnuo na Boškovićevo kasno pariško razdoblje, od 1773. do 1782. godine, kada je slavni Dubrovčanin postao francuski državljanin i ravnatelj optike u francuskom Ministarstvu mornarice. Bez obzira na brojne počasti koja je doživio ne samo u Francuskoj, nego diljem Europe – od Italije do Engleske –, Bošković je cijelog života sačuvao snažno identitetsko uporište u rodnom Dubrovniku. Budući da je Bošković jedan od najistaknutijih predstavnika europskog prosvjetiteljstva svoga doba, njegova baština je danas temelj bogatih znanstvenih i kulturnih veza Hrvatske s brojnim europskim i svjetskim središtima.

Knjiga »Ruđer Bošković u službi diplomacije Dubrovačke Republike« rezultat je projekta pokrenutog na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih i europskih poslova 2011. godine povodom obilježavanja 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića. Prigodom ove obljetnice tiskane su dvije dvojezične verzije (hrvatsko–francusko i dva hrvatsko–engleska izdanja) koje su predstavljene u Hrvatskoj (Dubrovnik i Zagreb) i u inozemstvu (Bruxelles, Pariz, Rim, München). Projekt je ove godine, povodom 230. obljetnice Boškovićeve smrti, nastavljen novim dvojezičnim hrvatsko–talijanskim izdanjem i nizom predavanja (Split, Milano, Pariz).