Predavanje pomoćnika glavnog tajnika UN-a Ivana Šimonovića u MVEP-u

U organizaciji Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, u Velikoj multimedijalnoj dvorani MVEP-a interno je predavanje na temu  „Ljudska prava na udaru?” održao prof. dr. sc. Ivan Šimonović, pomoćnik glavnog tajnika UN-a zadužen za područje ljudskih prava. Predavanje je bilo namijenjeno isključivo djelatnicima MVEP-a RH, među kojima su bili i polaznici XVI Jednogodišnjeg stručnog diplomatskog studija Diplomatske akademije MVEP-a RH.

Osnovni naglasci predavanja bili su: kako razvijati preventivne mehanizme, odnosno kulturu prevencije – uočavati i pravodobno u korijenu zaustavljati trendove koji bi mogli voditi pogoršanju ljudskih prava te prikupljanje, analiza i obrada informacija, odnosno razvijanje indikatora ugroženosti ljudskih prava poput napada na slobodu medija, govora mržnje ili otpuštanja iz sigurnosnog aparata zbog drugačije etničke pripadnosti. Indikatori su važni kao „red flags”, odnosno kako bi se zaustavile ili smanjile razlike u standardima poštovanja ljudskih prava u svijetu. U predavanju je spomenuta i borba protiv sužavanja demokratskog prostora, važnost drugih aktera u borbi protiv negativnih tendencija (akademska zajednica, nevladine organizacije, mediji, međunarodne organizacije, a čak i dijelovi državnog aparata) te borba protiv neresponzivnih političkih struktura i korupcija političke moći.

U raspravi koja je uslijedila bilo je pitanja o negativnom trendu sustavnog političkog voluntarizma u vezi s ljudskim pravima, o razlozima porijekla suvremenog terorizma na Bliskome istoku, o načinima uspostave ravnoteže između zaštite ljudskih prava i sigurnosti te o razgraničenju slobode govora i govora mržnje.