Posjet Uredu predsjednika Vlade Republike Hrvatske

Predsjednik Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković predstavio je način funkcioniranja VRH i prioritete djelovanja, napose oko političke stabilnosti, nacionalne sigurnosti, društvene solidarnosti i ekonomskog blagostanja. Naglasivši privrženost RH europskom projektu, kao i važnost da građani prepoznaju i osjete konkretne koristi EU, osvrnuo se i na prioritete vanjskopolitičkog djelovanja RH, osobito EU i širi europski kontekst te promjene s obzirom na Brexit i globalna kretanja. Istaknuo je kako RH snažno podupire europski put država JIE, posebice BiH. Osvrnuo se i na ključne naglaske Bijele knjige o budućnosti Europe, odnosno razmišljanja i scenariji za EU27 do 2025. koju je predstavio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Polaznike u raspravi posebno su zanimale mogućnosti i očekivanja ulaska RH u članstvo OECD-a, promišljanje položaja RH u mogućoj EU 's više brzina', politička volja EU za proširenje spram države JIE, mogućnost razvoja javne diplomacije kroz kulturu.
Predavanju je nazočio i predstojnik Ureda predsjednika VRH vlp dr. sc. Davor Božinović, zamjenica predstojnika Tena Mišetić, savjetnice premijera i vlp dr. sc. Mladen Andrlić, načelnik DA MVEP RH.
Predavanju je prethodio obilazak Banskih dvora uz stručnu pratnju.