Posjet Uredu Predsjednika Republike Hrvatske

U srijedu 3. lipnja 2020. godine, polaznici XX. Jednogodišnjega stručnog diplomatskog studija Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH posjetili su Ured Predsjednika Republike Hrvatske.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović održao je izlaganje o pozicioniranju RH u aktualnim međunarodnim odnosima i hrvatskoj vanjskoj politici. Na početku je pohvalio same početke Diplomatske akademije, kao i njeno nastajanje u herojskim uvjetima, što zbog Domovinskog rata koji je još bio u tijeku, što zbog diplomatske mreže koja je bila u počecima svog pozicioniranja u međunarodnoj zajednici. Istaknuo je da je upravo zato formiranje Diplomatske akademije bio najvažniji aspekt obuke mladih kadrova te su njome postavljeni jasni kriteriji za napredovanje i razvoj unutar Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Predsjednik Milanović dotaknuo se svog diplomatskog puta te izložio zanimljivost i dinamiku takvog posla. Također, istaknuo je dobar vanjskopolitički put Republike Hrvatske s gotovo svim ostvarenim ciljevima te izrazio svoje zadovoljstvo zajednicom kojoj pripadamo. Naposljetku, pojasnio je ulogu predsjednika kao sukreatora vanjske politike te načine na koje predsjednik zastupa i predstavlja Republiku Hrvatsku. Na samom kraju, predsjednik Milanović savjetovao je polaznike da budu svjesni potrebe za fleksibilnošću i otvorenošću u prezentiranju države na međunarodnoj sceni.
Polaznike je posebno zanimalo; bi li se RH mogla profilirati u mirotvorstvu; hoće li Srbija biti prva država koja bi mogla ući u EU, a prije toga nije ušla u NATO; hoćete li i na koji način pomoći rješavanju neravnopravnog položaja Hrvata u BiH.
Uz skupno fotografiranje s Predsjednikom RH, polaznici su uz stručnu pratnju djelatnika Josipa Prgometa razgledali Ured PRH i Vilu Prekrižje.
Predavanju su nazočile dr.sc. Lada Muraj, načelnica Diplomatske akademije i dr.sc. Jasmina Kovačević-Čavlović, voditeljica Službe za diplomatsko usavršavanja s najbližim suradnicima.