Posjet Uredu Predsjednice Republike Hrvatske

U srijedu, 16. svibnja 2018. godine, polaznici XVIII. Jednogodišnjega stručnog diplomatskog studija Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH posjetili su Ured Predsjednice Republike Hrvatske.

Predsjednica RH mr.sc. Kolinda Grabar-Kitarović održala je izlaganje o suvremenim izazovima za hrvatsku diplomaciju, s posebnim fokusom na odraz fenomena globalizacije u području Srednje i jugoistočne i Europe, kao i na široj europskoj i svjetskoj razini. Posebno se osvrnula na Inicijativu tri mora te potrebu zastupanja i očuvanja interesa hrvatskog a naroda u dijaspori. Govoreći o profesionalnim izazovima za hrvatsku diplomaciju, Predsjednica je istaknula potrebu sposobnosti multidisciplinarnosti diplomata, te se založila za snažniju proračunsku potporu hrvatskoj javnoj i gospodarskoj diplomaciji. Dio toga napora treba biti i bolja povezanosti s hrvatskim zajednicama u inozemstvu s kojima, uz tradicionalni element održanja identiteta, diplomacija treba pridonijeti i kohezivni element zajedničkog interesa.

U susretu je sudjelovao i savjetnik PRH za vanjsku politiku mr.sc. Dario Mihelin.

Uz skupno fotografiranje s Predsjednicom RH, polaznici su uz stručnu pratnju djelatnika Ureda PRH razgledali Ured i Vilu Prekrižje.