Posjet Uredu Predsjednice Republike Hrvatske

U četvrtak, 1. prosinca 2016. godine, polaznici XVII. Jednogodišnjega stručnog diplomatskog studija Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH posjetili su Ured Predsjednice Republike Hrvatske.

Predsjednica RH mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović održala je izlaganje o novim geopolitičkim i sigurnosnim izazovima te procesima koje donosi globalizacija, kako u području jugoistočne i srednje Europe, tako i na europskoj i globalnoj razini. Posebno se osvrnula na Inicijativu triju mora i hrvatsko predsjedanje Vijećem EU u prvoj polovici 2020. godine. Hrvatskoj diplomaciji koristit će veći naglasak na javnu i gospodarsku diplomaciju.

Polaznike je u raspravi posebno zanimalo nacionalno brendiranje RH, bi li pomoglo utemeljiti Ured za brandiranje RHm kao i problematika obrazovanja Hrvata izvan RH (hrvatskih iseljenika) na hrvatskome jeziku, odnosno pohađanje nastave hrvatskoga jezika i kulture izvan RH.

Predavanju je nazočio i savjetnik PRH za vanjsku politiku mr. sc. Dario Mihelin, kao i vlp dr. sc. Mladen Andrlić, načelnik DA MVEP RH.

Uz skupnu fotografiju s Predsjednicom RH, polaznici su uz stručnu pratnju razgledali Ured i Vilu Prekrižje.