Posjet Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske

U utorak, 22. studenoga 2016. godine, polaznici XVII. Jednogodišnjega stručnog diplomatskog studija Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH posjetili su Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.

Uvodno je predstojnik g. Zvonko Milas predstavio Ured kao središnje tijelo državne uprave nadležno za područje odnosa između Republike Hrvatske i Hrvata izvan RH. Konkretne djelokruge rada detaljnije su pojasnili: gđa Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja Hrvata u BiH, g. Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske manjine u europskim državama, gđa Ivana Perkušić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva i gđa Mirjana Vatavuk, načelnica Sektora za pravni položaj i statusna pitanja Hrvata izvan RH. Predavanja je moderirala gđa Antonija Nina Škoro, ujedno i polaznica Jednogodišnjeg studija.

Polaznici DA MVEP RH zanimali su se, između ostaloga, kako aktivnosti ureda pridonose prevladavanju pojedinih konkretnih problema kao što su: izborni sustav u BiH, nelogičnosti i izborne malverzacije spram Hrvata, ograničenja pri zapošljavanju, napose u središnjoj Bosni, kakav je interes Hrvata za projekte aktiviranja i korištenja neobrađenog zemljišta u BiH. koliki je udio iskorištenosti tih projekata koji se raspisuju u svrhu očuvanja hravtskog identiteta; ima li Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH dovoljno kvalitetnih informacije gdje upućivati nastavnike hrvatskog jezika i kakva je pritom uloga Ureda.