Posjet Predstavništvu EK u Hrvatskoj

U utorak, 27. veljače 2018. godine, polaznici XVIII. Jednogodišnjeg stručnog diplomatskog studija Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova posjetili su Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

Voditelj Predstavništva EK u Hrvatskoj, vlp mr.sc. Branko Baričević polaznicima diplomatskog studija govorio je o djelokrugu rada i ulozi Komisije, posebice je pojasnio kako politike EU-a utječu na građane Hrvatske.

Polaznike je zanimalo može li malo detaljnije objasniti koji je stav predsjednika Junckera i Europske komisije o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije i zašto se dotaknuo te teme iako Europska komisija nema mogućnosti utjecati na to otvoreno pitanje, zašto su potrebne kampanje to jest promocija i krilatice poput „Europe je i dalje jaka“, „EU4You“, sustavu koji je vjerodostojan i čije moguće pozitivne aspekte građani izravno osjete, nisu li institucionalne promjene opasne za pitanje demokratičnosti sustava čija je pravna priroda neodređena (ne zna se je li riječ o konfederaciji, federaciji, međunarodnoj organizaciji) i imaju li takve promjene temelj u Lisabonskom ugovoru, s obzirom da se u prošlosti događalo da se, na primjer, stvori Europski mehanizam za stabilnost, Europski sud pravde potom presudi da je njegovo stvaranje u skladu s Lisabonskim ugovorom a onda se naknadno ide u izmjenu Lisabonskog ugovora kako bi se istom Mehanizmu dao legitimitet, (čemu je potrebna izmjena ako je osnovan u skladu s Lisabonskim ugovorom), vezano uz aktualnu situaciju s Pelješkim mostom i činjenicu da će ugovor o gradnji vjerojatno dobiti kineska tvrtka, a uzevši u obzir da se projekt financira fondovima Europske unije te da se radi o novcu europskih poreznih obveznika, smatra li da je „fer“ da taj novac dobije tvrtka izvan EU i hoće li Europska unija poraditi na tom pitanju, tj. razmišlja li se o promjeni pravila o EU fondovima.