Posjet Poslovnom klubu Jugoistočne Europe

U petak, 16. siječnja 2015. godine, polaznici XV. Jednogodišnjeg stručnog diplomatskog studija Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH posjetili su Poslovni klub Jugoistočne Europe.

Aktivnosti kluba uvodno su predstavili g. Rajko Vučković, predsjednik, i g. Dragomir Bokan, tajnik kluba. Inicijalno su u prvih godinu dana započeli pomažući stranim ulagačima u RH, kako otvoriti hrvatsko tržište i naći pouzdane hrvatske partnere. Služe kao servis onima koji u RH žele ostvariti svoja poslovna nastojanja, ali pomažu i hrvatski izvoz. Redovito surađuju s poljskim veleposlanstvom u Zagrebu, oko investicijskih radova u Poljskoj i poljskog nastupa u RH. Jednako je i s kosovskim veleposlanstvom u RH, s tim da je prioritet hrvatski nastup na Kosovu, gdje ima konkretnih postignuća i u tome intenzivno surađuju i s VRH u Prištini.

U fokusu djelovanja kluba je realno poslovanje, žele više reda u poslovnom svijetu i među poslovnim ljudima, jer samo kvalitetno poslovanje donosi dugoročnu korist i RH i inozemnim partnerima. U klubu nema članarine niti provizije, a članovi su isključivo interesno povezani radi poslovne suradnje s inozemnim partnerima izravno i bez posrednika. Politički angažirani članovi kluba dužni su ograditi se u tim svojim aktivnostima od djelovanja u klubu.

U razgovoru s polaznicima, osim razmjene mišljenja o sustavu gospodarske diplomacije koju vodi MVEP RH, bilo je riječi i o teškoćama na koje klub nailaze u svojem djelovanju, ulozi HGK i HUP-a, kao i oko zalaganja kluba za izbjegavanje administrativnih postupaka.