Posjet polaznika HOO-u

  • Slika
  • Slika
U posjetu Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO) boravili su polaznici XXII. Jednogodišnjeg stručnog diplomatskog studija Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Domaćini su im bili predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i direktorica HOO-ova Odjela za međunarodnu suradnju i korporativne komunikacije Mia Baćić, a susret je uveličao i posebni savjetnik za sport u Ministarstvo turizma i sporta, proslavljeni vaterpolski olimpijac Josip Pavić.
O povezanosti diplomacije i sporta još od antičkih vremena govorio je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, istaknuvši da je i olimpizam nastao kao posljedica diplomatskih aktivnosti starogrčkih polisa koji su uslijed stalnih ratova dogovorili primirje kako bi se natjecali u sportu, odnosno na olimpijskim igrama. Ukazao je također na važnost sportske diplomacije u današnjim vremenima, apostrofirajući primjere Australaca i Amerikanaca koji su dosad najbolje osvijestili kolika je moć u spoju sporta i diplomacije.
Direktorica Baćić kratkom je prezentacijom upoznala polaznike s ustrojem i djelatnošću Hrvatskog olimpijskog odbora, kao krovne udruge hrvatskog sporta, a Josip Pavić podijelio je s njima iskustva iz trofejne sportske karijere, odgovarajući pritom i na iznimno zanimljiva pitanja.