Posjet Islamskom centru Zagreb

Polaznici XXI. generacije Jednogodišnjega stručnog diplomskog studija Diplomatske akademije posjetili su u srijedu, 21. listopada 2020. godine, Islamski centar Zagreb i Zagrebačku džamiju, gdje ih je primio muftija Aziz efendija Hasanović.

U svojem obraćanju g. Hasanović uvodno je istaknuo osobito zadovoljstvo položajem i pravima islamske zajednice u RH, što se potvrđuje i unaprjeđuje izvrsnim odnosima s čelnicima RH, kao i s nizom institucijama. Kontinuitet suradnje s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova podupire i Diplomatska akademija u području usavršavanja hrvatskih diplomata, kroz diplomatski studij, ali i u sklopu neposredne pripreme za rad u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu, omogućujući potpuniji uvid i razumijevanje osobitosti Islama.

Naglasio je kako hrvatski model, podrazumijeva i omogućuje život, a ne suživot, što može biti uzorom uređivanja odnosa i u drugim državama.

Polaznike Diplomatske akademije posebno je zanimala situacija na Bliskom istoku, na koji je način uređen odnos s Islamskom zajednicom u drugim europskim zemljama, proces integracije muslimana u Zapadnoj Europi te na koji način Islamska zajednica može pridonijeti boljem dijalogu između Hrvata i Bošnjaka u BiH.

Posjet je nastavljen i zaključen obilaskom sakralnog i muzejskoga dijela objekta, uz stručna pojašnjenja Nermina efendije Botonjića, šefa kabineta muftije.