Posjet Islamskom centru Zagreb

Polaznici XX. generacije Jednogodišnjega stručnog diplomskog studija Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske posjetili su u petak, 29. svibnja 2020. godine, Islamski centar Zagreb i Zagrebačku džamiju, gdje ih je primio NJ.E. muftija akademik Aziz efendija Hasanović.

U svojem obraćanju gospodin Hasanović je uvodno istaknuo osobito zadovoljstvo položajem i pravima islamske zajednice u RH, što se potvrđuje i unaprjeđuje izvrsnim odnosima s čelnicima RH, kao i s nizom institucijama. Kontinuitet suradnje s MVEP RH podupire i Diplomatska akademija u području usavršavanja hrvatskih diplomata, kroz diplomatski studij, ali i u sklopu neposredne pripreme za rad DM/KU u inozemstvu, omogućujući potpuniji uvid i razumijevanje osobitosti Islama.

Naglasio je kako hrvatski model, podrazumijeva i omogućuje život, a ne suživot, što može biti uzorom uređivanja odnosa i u drugim državama.

Polaznike DA MVEP RH posebno je zanimala kakva je reakcija mladih pripadnika Islamske zajednice s obzirom na negativne medijske napise o islamu; kako komentira da su samo četiri države u Europi priznale institucionalno islam te na koji način Islamska zajednica može pridonijeti boljem dijalogu između Hrvata i Bošnjaka u BiH..

Posjet je nastavljen i zaključen obilaskom sakralnog i muzejskoga dijela objekta, uz stručna pojašnjenja zamjenika muftije g. Mevludina efendije Arslanija, ujedno i ravnatelja Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića te zajedničkim objedom u restoranu Islamskog centara.