Posjet Hrvatskom saboru

 

U petak, 4. veljače 2011. godine, polaznici XIV. jednogodišnjeg stručnog diplomatskog studija Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija posjetili su Hrvatski sabor.

Tom je prigodom predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Frano Matušić polaznicima diplomatskog studija govorio o djelokrugu rada i ulozi Odbora, posebice u kontekstu međunarodnih odnosa i vanjskopolitičkih pitanja, te suradnje s drugim tijelima u Republici Hrvatskoj u tom područjima, kao i s vanjskopolitičkim odborima parlamenata drugih zemalja. Osvrnuo se i na trenutni tijek hrvatskih pregovora za članstvo u Europskoj uniji, cilj njihova dovršetka tijekom mađarskog predsjedanja Unijom, kao i na aktivnosti u vidu komunikacijske strategije, provođenja referenduma, te ratifikacije Ugovora o pristupanju u parlamentima zemalja članica Unije.

Polaznici diplomatskog studija zanimali su se i za teme poput izbora hrvatskih predstavnika u Europski parlament, vanjskopolitičkim bilateralnim odnosima Republike Hrvatske, usmjerenju hrvatske vanjske politike nakon ulaska u punopravno članstvo u Europskoj uniji i drugim temama.