Posjet Hrvatskoj narodnoj banci

U srijedu, 28. siječnja 2015. godine, polaznici XV. Jednogodišnjeg stručnog diplomatskog studija Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH posjetili su Hrvatsku narodnu banku (HNB).
Tom prigodom prof. dr.sc. Boris Vujčić, guverner HNB, održao je predavanje na temu 'Međunarodne razvojno-financijske institucije i RH'. Prvo je predstavio globalne brettonwoodske financijske institucije, napose važnost i ulogu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke. Približio je i regionalne razvojne financijske ustanove, među kojima su najvažnije Europska investicijska banka (EIB), Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojna banka Vijeća Europe (CEB), spomenuvši i druge institucije, kao što su Inter-američka banka za razvoj (IDB), Banka za međunarodna poravnanja (BIS) i Europski sustav središnjih banaka (ESSB).
Polaznike DA MVEP RH posebno je zanimalo je li realnim očekivati skori ulazak RH u euro zonu i koji su razlozi nepristupanja Švedske. Pitali su i koliki je javni dug RH te koja je stopa rasta potrebna da bi RH uredno servisirala svoje dugove. Zanimalo ih je i što se zbiva ako država ne izvršava obveze po dugu i kakve mogu biti posljedice. Zanimalo ih je guvernerovo mišljenje o ulasku ruskih banaka na hrvatsko tržište, kao i posjeduje li RH zlatne rezerve.
Posjet je završio obilaskom i upoznavanjem polaznika s poviješću zgrade HNB.