Posjet Hrvatskoj narodnoj banci

U srijedu, 25. siječnja 2017. godine, polaznici XVII. Jednogodišnjeg stručnog diplomatskog studija Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH posjetili su Hrvatsku narodnu banku (HNB).

Uvodno je prof. dr.sc. Boris Vujčić, guverner HNB-a, pozdravio polaznike, zatim je gđa Maja Landsman, ravnateljica Direkcija za odnose s međunarodnim financijskim institucijama, održala predavanje na temu 'Međunarodne financijske institucije. Predstavila je globalne brettonwoodske financijske institucije, napose važnost i ulogu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke. Približila je i regionalne razvojne financijske ustanove, među kojima su najvažnije Europska investicijska banka (EIB), Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojna banka Vijeća Europe (CEB), spomenuvši i druge institucije, kao što su Inter-američka banka za razvoj (IDB), Banka za međunarodna poravnanja (BIS) i Europski sustav središnjih banaka (ESSB). Drugo predavanje održao je dr.sc. Jurica Vukas, iz Direkcije za provođenje monetarne politike, na temu 'Operativno provođenje monetarne politike i upravljanje likvidnošću'.

Polaznike DA MVEP RH posebno je zanimala uloge Bazelske banke za poravnanja vezane za naš spor s Ljubljanskom bankom, zbog čega je eskontna stopa HNB-a najviša među bankama u okruženju. Pitali su i koja je razlika između javnog i vanjskog duga RH, raste li i kupovna moć s rastom gospodarstva te kada se može očekivati uvođenje eura u RH.

Posjet je završio obilaskom i upoznavanjem polaznika s poviješću zgrade HNB, što je prezentirala gđa Ines Merkl iz Ureda za odnose s javnošću.