Posjet Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji (HINA)

 

U četvrtak, 20. siječnja 2011. godine, polaznici XIV jednogodišnjeg stručnog diplomatskog studija akademske godine 2010./2011. Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija posjetili su Hrvatsku izvještajnu novinsku agenciju (HINA-u).

Utemeljena 1990. godine Zakonom o HINA-i, kojom joj se jamči uređivačka, upravljačka i ekonomsko-financijska samostalnost, danas ova neprofitna javna ustanova kroz dvadesetak općih i specijaliziranih servisa vijesti emitira dnevno na hrvatskom i engleskom jeziku oko 400 tekstova s više od 150 000 riječi.

HINA pruža i multimedijske usluge, ima vlastiti foto i audio servis, te elektroničku bazu podataka (EVA) s oko 1.5 milijuna podataka.

U današnjoj prigodi posjeta, ravnateljica HINA-e Smiljanka Škugor-Hrnčević uvodno je predstavila rad agencije od njezinih početaka do danas. U kontekstu načina funkcioniranja agencije, glavni urednik HINA-e Darko Odorčić u svojem izlaganju posebno je istaknuo kako HINA počiva na temeljnim načelima novinarstva: istinitosti informacija, njihovoj provjerljivosti i točnosti, objektivnosti u pisanju uz navođenje izvora, te na tzv. „pravilu druge strane“.

Polaznicima diplomatskog studija također su predstavljeni modaliteti funkcioniranja HINA-ine informacijske baze i informacijsko-dokumentacijskog centra, a bilo je riječi i o mogućnostima unapređenja komunikacijskih sposobnosti državnih struktura, te o općenitim načelima nepristranog i profesionalnog agencijskog izvještavanja