Posjet Hrvatskoj gospodarskoj komori

U petak, 23. siječnja 2015. godine, polaznici XV. Jednogodišnjeg stručnog diplomatskog studija Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH posjetili su Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK).

Uvodno je gđa Svjetlana Momčilović, viša stručna suradnica u Odjelu za privlačenje investicija, predstavila strukturu, organizaciju, financiranje, kao i aktivnosti i usluge koje HGK nudi. Zatim su g. Domagoj Juričić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i g. Bruno Lopandić, savjetnik u Sektoru za međunarodne poslove, pojasnili sadržaj i oblike pomoći i potpore hrvatskim tvrtkama pri iskoraku na strana tržišta. G. Juričić je spomenuo i prijedlog HGK da se kapaciteti DKP-a u poslovima gospodarske diplomacije pojačaju stručnjacima iz komore, što se nije realiziralo. Mišljenja je i da bi bilo korisnim da hrvatski gospodarstvenici iskoriste nove prostore što se nude punopravnim članstvom RH u EU, napose prema tržištima Višegradske skupine.

Osim razmjene mišljenja o sustavu gospodarske diplomacije koju vodi MVEP RH, polaznike DA MVEP RH posebno je zanimalo koje usluge poduzetnici najviše traže od HGK, kao i što su razlozi kontinuiranoga višegodišnjeg zaostajanja hrvatskog gospodarstva.