Posjet Hrvatskoj gospodarskoj komori

 

U četvrtak, 16. siječnja 2020. godine, polaznici XX. Jednogodišnjeg stručnog diplomatskog studija Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH posjetili su Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK).

Uvodno je g. Ivan Barbarić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU, upoznao polaznike s tradicijom i poviješću HGK. Pojašnjavajući sadržaj i oblike pomoći i potpore hrvatskim tvrtkama pri istupu na strana tržišta, naglasio je nove prostore koje se RH nude kao članici EU na tom zajedničkom tržištu te uz predstavništva u Bruxellesu, Moskvi, Šangaju, Beogradu, Sarajevu i Mostaru  najavio otvaranje novih predstavništava HGK u SAD-u, Njemačkoj, Italiji i Turskoj. Gospođa Ines Obradović, direktorica Sektora za međunarodne poslove i EU, predstavila je strukturu, organizaciju, financiranje, aktivnosti i usluge koje HGK nudi gospodarstvenicima u pripremi i nastupu na tržištima EU i šire.

Polaznike DA MVEP RH posebno je zanimalo: na koji se način naplaćuju članarine; treba li broj predstavništva HGK povećati i koje su njihove aktivnosti; s obzirom da RH ima jednu od najmodernijih tvornica vijaka, mogu li se carinama zaštiti kovinski proizvodi; komentar na promociju domaćih kvalitetnih proizvoda putem akcije „Kupujmo hrvatsko“...