Pomoćnica Batistić Kos se sastala s regionalnom direktoricom UNICEF-a

Regionalna direktorica UNICEF-a za Srednju i Istočnu Europu i Zajednicu Nezavisnih Država Marie-Pierre Poirier, 28. listopada 2014. godine, održala je predavanje u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH na temu Diplomacija u službi djece. Predavanje je održano u sklopu Poslijediplomskog specijalističkog studija Diplomacija i XV. Jednogodišnjeg stručnog diplomatskog studija.
Nakon pozdravnog govora voditelja Službe za pripreme mr.sc. Željka Vukosava, pmvep dr.sc. Vesna Batistić Kos ukratko je predstavila rd Poirier i njezin rad. Istaknula je suradnju i partnerski odnos između RH i UNICEF-a te važnost zaštite prava djece i primjenu istih u praksi.
U svom predavanju rd Poirier govorila je o važnosti teme Diplomacija u službi djece te da mladi diplomati mogu biti oni koji će doprinijeti promicanju prava djece u svom budućem radu. Kazala je kako prava djece i njihova zaštita trebaju biti okosnica oko kojega bi se sve zemlje trebale ujediniti. Zajedničke vrijednosti, bez obzira na vjeru, nacionalnost, rasu, siromaštvo i bogatstvo, trebaju inspirirati sve zemlje svijeta kako bi se djeci omogućio dostojan život. Upravo su djeca u povijesti UN-a bila prvi momentum koji je potaknuo primirja i pregovore između ratom sukobljenih strana. Djeca mogu biti prvi korak za početak dijaloga, ona mogu biti i motiv za stvaranje mira u svijetu.
Rd Poirier kazala je kako je RH primjer drugim zemljama u regiji, ali i šire, u brojnim područjima ostvarivanja prava djeteta. Podrška udomiteljstvu i sprječavanju smještaja djece u institucije, visoko razvijen sustav socijalne skrbi te uspješan model prevencije vršnjačkog nasilja u školama, samo su neka od praktičnih iskustava i lokalne stručnosti na koje Hrvatska može biti ponosna, kazala je rd Poirier. Istovremeno, ključni problem djece u regiji je pristup primarnom obrazovanju i ostvarivanje ispodprosječnih rezultata učenja u dobi od 15 godina u usporedbi s ostatkom Europe. UNICEF tu igra osnovnu ulogu medijatora i prenošenja međunarodnih standarda i iskustva zemljama u regiji.