Polaznici XV. Diplomatskog tečaja Diplomatske akademije posjetili Hrvatski sabor

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Polaznici XV. Diplomatskog tečaja Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, posjetili su u četvrtak, 24. studenoga 2022. godine, Hrvatski sabor.
Posjet je započeo obilaskom zgrade uz stručnu pratnju voditeljice Službe za građane Sanje Šurine.
Nakon obilaska i uvodnog pozdrava savjetnice ministra Jasmine Kovačević-Čavlović u Dvorani Josipa Šokčevića, gdje je u prošlosti zasjedao Županijski dom, polaznicima su se obratili članovi Odbora za vanjsku politiku: Ivana Posavec Krivec i Davor Ivo Stier, potpredsjednik Odbora za obranu Ante Deur, kao i član Ante Bačić. Predstavili su djelokrug rada i ulogu Odbora, kao i vanjskopolitičko djelovanje Hrvatskog sabora.
U dinamičnoj i sadržajnoj raspravi, polaznici su komentirali i pitali, između ostaloga; o aktualnom međunarodnom položaju Turske, prvo kao punopravne članice NATO saveza, drugo kao posrednice između Rusije i Ukrajine i treće o mogućem stvaranju tzv. „turskog svijeta“; dotaknuli su se pitanja pada bespilotne letjelice u Zagrebu, u kontekstu članstva RH u NATO-u, kao i odnosu mađarskog premijera Viktora Orbana s ikonografijom povijesne Mađarske.