Okupljanje hrvatske MTCP alumni mreže

Ravnateljica Diplomatske akademije dr.sc. Lada Muraj sudjelovala je 27. listopada 2021. godine na okupljanju stipendista Malezijskog programa tehničke suradnje (MTCP) pod nazivom „MTCP Alumni get-to gather„ u organizaciji Veleposlanstva Malezije u Zagrebu. Događanje su otvorili veleposlanik Malezije u Zagrebu Nj.E. Kennedy Mayong Onon, dr.sc. Lada Muraj, ravnateljica Diplomatske akademije i veleposlanik Dražen Margeta iz Diplomatske akademije.

Veleposlanik Kennedy Mayong Onon predstavio je ukratko povijest nastanka i rada MTCP-a od 1980. godine koji dosad broji 50.000 polaznika tečaja iz 140 zemalja. Veleposlanik je zahvalio Diplomatskoj akademiji na angažmanu oko promoviranja programa i provođenja postupka selekcije i imenovanja kandidata uručivši svečano ravnateljici Diplomatske akademije prigodan poklon u znak zahvalnosti.

Dr.sc. Lada Muraj govorila je o važnosti razvoja ljudskih potencijala i sposobnosti koji su svakodnevni angažman Diplomatske akademije kroz razne tečajeve, a takvu viziju dijelimo s malezijskim partnerima. Iz Hrvatske je dosad na MTCP programima sudjelovalo pedesetak sudionika od 1996.-2021. godine, a od toga dvadesetak iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova na tečaju za mlade diplomate. Ravnateljica Lada Muraj smatra da razmijene vizija i pogleda o tome kako se može unaprijediti programe suradnje dovodi do intenziviranja suradnje u budućnosti s tim udaljenim dijelom svijeta koji je od sve većeg interesa za polaznike iz Hrvatske.

Veleposlanik Dražen Margeta iz Diplomatske akademije osvrnuo se na tridesetogodišnju obljetnicu uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Hrvatske s Malezijom i podsjetio da je Malezija prva azijska zemlja s kojom je Hrvatska ukinula vizni režim. Obje zemlje veže velika turistička djelatnost. Okupljanje stipendista i razmjena mišljenja jedan je od način jačanja suradnje koja  se razvija u oba smjera, posjetom malezijskih stručnjaka Hrvatskoj kao i posjetima hrvatskih stručnjaka Maleziji.

Bivši polaznici tečaja prenijeli su svoja iskustva među kojima su bili kolege iz Ministarstva unutarnjih poslova RH, Ministarstva vanjskih poslova RH, Vatrogasnih postrojbi, Ministarstva financija i sl.

Događanju su prisustvovali i mladi diplomati polaznici Jednogodišnjeg stručnog diplomatskog studija Diplomatske akademije MVEP-a.