Okrugli stol na temu "Hrvatski - službeni jezik Europske unije"

U zajedničkoj organizaciji Matice Hrvatske i Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, u petak 8. travnja 2011. godine, održan je Okrugli stol na temu „Hrvatski - službeni jezik Europske unije“.

O položaju hrvatskoga jezika kao budućeg službenog jezika Europske unije govorili su akademici Radoslav Katičić, Mislav Ježić i August Kovačec, profesor na Odjelu lingvistike Filozofskog fakuteta Sveučilišta u Zagrebu dr.sc. Ranko Matasović, državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija mr.sc. Andrej Plenković, ravnatelj Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija dr.sc. Mladen Andrlić i načelnica Samostalne službe za prevođenje iz područja europskih integracija Miljenka Prohaska Kragović. Razgovor je moderirao dr.sc. Stjepan Damjanović.

Državni tajnik Plenković istaknuo je da trenutkom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji hrvatski jezik postaje jednim od službenih jezika Unije. Govorio je o poglavlju 34 – Institucije u kojem se osigurava ravnopravnost hrvatskoga jezika s ostalim službenim jezicima Unije.

Načelnica Prohaska Kragović govorila je o radu Samostalne službe za prevođenje iz područja europskih integracija. Kako je to najveći prevoditeljski pothvat u Hrvatskoj uopće, opisala je složenost procesa stvaranja vjerodostojne inačice pravne stečevine Europske unije na hrvatski jezik. Riječ je o preko 107 tisuća stranica pravnih tekstova koji zahtijevaju terminološku i stručnu ujednačenost.