Održan je radni sastanak između Diplomatske akademije MVEP-a Republike Hrvatske i Zaklade Hanns Seidel

  • Slika
Dana 7. svibnja 2024. Načelnik Diplomatske akademije MVEP-a Karlo Kolesar održao je radni sastanak s izaslanstvom Zaklade Hanns Seidel u prostorijama Diplomatske akademije. U ime Zaklade Hanns Seidel sudjelovali su regionalni direktor Zaklade za Jugoistočnu Europu dr.sc. Klaus Fiesinger i ravnateljica Ureda Zaklade u Zagrebu mr.sc. Aleksandra Markić-Boban.
 
Zaklada Hanns Seidel otvorila je 1. ožujka 1997. ured u Zagrebu. Fokus djelovanja Zaklade Hanns Seidel je na jačanju bilateralnog, regionalnog i europskog dijaloga, analize i savjetovanja o političkim, ekonomskim i društvenim promjenama u domaćem i međunarodnom okruženju, a posebnu ulogu daju razvijanju i jačanju suradnje te umrežavanju regionalnih i međunarodnih dionika u javnoj upravi, politici, pravosuđu, znanosti, diplomaciji i civilnom društvu. Kao politička zaklada, posvećeni su demokratskom građanskom obrazovanju s ciljem aktivnog sudjelovanja građana u politici i društvu.
Na sastanku su se raspravile mogućnosti buduće suradnje Zaklade Hanns Seidel i Diplomatske akademije u područjima održavanja zajedničkih seminara te konferencija na teme novih geopolitičkih izazova, migracija, sigurnosne politike, razvojno-humanitarnih politika i međunarodnih odnosa.
 
Diplomatska akademija MVEP-a i Zaklada Hanns Seidel gaje partnerske odnose kroz dugi niz godina, spomenuta je odlična suradnja ostvarena kroz zajednički seminar na temu procesa europskih integracija. Do 2023. održano je ukupno 25 seminara o procesima europskih integracija u organizaciji Zaklade Hanns Seidel i Diplomatske akademije MVEP-a.
Diplomatska akademija MVEP-a i Zaklada Hanns Seidel tradicionalno od 1999. do danas organiziraju seminar početkom listopada u Dubrovniku. Cilj seminara je rasprava o aktualnim kretanjima i promjenama u procesima europskih integracija, napose u okviru Europske unije, Vijeća Europe, OESS-a i drugih važnih europskih tijela, kao i predstavljanje postignuća Republike Hrvatske kao najmlađe članice EU. Namijenjen je mlađim diplomatima iz država srednje, istočne i jugoistočne Europe. Predavači su iskusni diplomati, sveučilišni profesori i drugi stručnjaci. Ovaj međunarodni seminar prepoznaje se kao stalni forum razmjene znanja i iskustva, uz važan doprinos komuniciranju i umrežavanju mladih diplomata, kao i predavača.