Konferencija „Dublja integracija za jaču Europu“, Zagreb, 20. 09. 2022.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Konferencija pod nazivom „Dublja integracija za jaču Europu“ organizirana je 20. rujna 2022. godine u organizaciji Zaklade Hanns-Seidel i Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske. Konferencijom je svečano obilježena obljetnica 25 godina postojanja i rada ureda zaklade u Zagrebu i plodonosne suradnje s partnerima u Hrvatskoj, a ujedno je bila i prilika da se zajednički promisli i raspravi o budućnosti europskog projekta u trenutku u kojem je europski narativ o zajednici mira i blagostanja po prvi puta ozbiljno poljuljan od njezinog osnutka. U tom kontekstu, jedan od glavnih zaključaka konferencije bio je da se Europa trenutno suočava s velikim globalnim izazovima te je važnije nego ikad osnažiti solidarnost i integraciju kako bismo kao prava europska obitelj uspješno odgovorili na aktualne krize poput energetske, migracijske, zdravstvene i krize europskog identiteta.
 
Konferencija je bila podijeljena u tri panela. Pozdravne riječi uputili su u ime suorganizatora dr. Klaus Fesinger, regionalni direktor za JIE Zaklade Hanns Seidel i dr.sc. Lada Muraj, načelnica Diplomatske akademije MVEP RH, osvrnuvši se na rad zaklade i suradnju u posljednjih 25 godina.
 
Na početku konferencije okupljenima se u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske obratila ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, koja je Zakladi zahvalila na doprinosu za razvoj demokratskog društva i političke kulture u hrvatskom društvu. Istaknula je kako je važno da svi europski narodi njeguju demokraciju i teže biti društvo budućnosti. Nazočnima se također obratio Markus Ferber, zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik Zaklade Hanns-Seidel koji je istaknuo kako su temeljne vrijednosti EU puno šire od jedinstvenog tržišta te da Europa njeguje dignitet svakog čovjeka, koncept demokracije i ljudskih prava, neovisno sudstvo i političke institucije te je Hrvatska najbolji primjer kako se te europske vrijednosti mogu integrirati u društvo.

Tema prvog panela bila je Izazovi zaštite temeljnih vrijednosti EU na kojem su govorili panelisti prof. dr. sc. Vesna Crnić – Grotić, dekanica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, dr. sc. Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu, mr. sc. Josip Brkić, zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine te prof. dr. sc. Iris Goldner Lang, prodekanica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U svojim izlaganjima istaknuli su nekoliko izazova koji su u posljednje dvije godine poljuljali europsko zajedništvo kao što su kriza Covid-19 te migracijska kriza i poštivanje vladavine prava.

U drugom panelu propitivala se tzv. meka moć Europe i europska diplomacija čija se važnost pokazala u sukobu na istoku Europe, a govorili su panelisti, Davor Ivo Stier, zastupnik u Hrvatskom saboru, izv. prof. dr. sc. Đana Luša, prodekanica Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te dr. sc. Sandro Knezović, znanstveni savjetnik pri Institutu za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu i prof. dr. sc. Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.
 
Veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj Nj. E. Dr. Christian Hellbach pozdravio je prisutne tijekom svečanog domjenka koji je uslijedio nakon programa konferencije.
 
Istoga dana su u sklopu studijskog putovanja za alumniste programa “Mladi u politici: politička teorija i praksa” polaznici Političke akademije iz Bosne i Hercegovine posjetili Diplomatsku akademiju MVEP-a gdje im je ravnateljica Diplomatske akademije dr. sc. Lada Muraj održala predavanje pod nazivom „Profesija: diplomat“.