Knjiga "Ruđer Bošković u službi diplomacije Dubrovačke Republike"


Projekt publikacije Ruđer Bošković u službi diplomacije Dubrovačke Republike nastao je 2011. godine povodom 300. obljetnice rođenja znamenitoga svjetskog i hrvatskog znanstvenika, Dubrovčanina i isusovca Ruđera Josipa Boškovića (1711.-1787.). Međunarodni pokrovitelj ove obljetnice bio je UNESCO, a Hrvatski sabor je 2011. proglasio »Godinom Ruđera Boškovića«.

Ovaj projekt, posvećen predstavljanju diplomatskog aspekta Boškovićeva života i rada, pripremljen je u Diplomatskoj akademiji, a autor knjige je dr. sc. Stjepan Špoljarić, diplomat MVEP–a RH. Knjiga je 2011. priređena i tiskana uz potporu Ministarstva kulture RH, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH i Samostalne službe za Hrvate u inozemstvu i kulturu MVEP–a RH, objavljena je u dva izdanja (hrvatsko–francusko i hrvatsko–englesko) te predstavljena u zemlji (Dubrovnik, Split, Zagreb) i inozemstvu (Bruxelles, Pariz, Rim, München).

Projekt je nastavljen 2017. godine povodom 230. obljetnice Boškovićeve smrti objavljivanjem hrvatsko–talijanskog izdanja koje je u Diplomatskoj akademiji realizirano na inicijativu Generalnog konzulata RH u Milanu, uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH i u suradnji sa Samostalnim sektorom za javnu diplomaciju i kulturnu suradnju te s Gimnazijom Dubrovnik.

Knjigu možete pogledati u elektronskom obliku:

Hrvatsko-francusko izdanje

Hrvatsko-englesko izdanje

Hrvatsko–talijansko izdanje