Jednogodišnji stručni diplomatski studij

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, 2. studenoga 2016. godine, predavanjem zamjenice ministra Zdravke Bušić započeo je Jednogodišnji stručni diplomatski studij, kojeg u Diplomatskoj akademiji pohađa XVII. generacija polaznika, među kojima 22 mlađa djelatnika MVEP RH i 21 iz drugih tijela državne uprave RH.

Program obuhvaća 22 predmeta podijeljena u dva semestra, a provodi se kroz predavanja, tematske seminare i radionice te posjete političkim, gospodarskim, kulturnim i drugim institucijama u RH. Predavači su hrvatski i strani diplomati, sveučilišni i drugi znanstvenici, kao i javni djelatnici iz Hrvatske i inozemstva, angažirani u područjima diplomacije, vanjske politike i međunarodnih odnosa.

Studij je započeo predavanjem zmvep mr.sc. Zdravke Bušić na temu Temeljne odrednice i glavni strategijski pravci vanjske politike RH. Pritom je napose naglasila i sljedeće: hrvatski put i viziju budućnosti EU, uključujući proširenja EU spram država JIE, srednjoeuropsku dimenziju RH transatlantsko i globalno partnerstvo. Izložila je i ostale konkretne ciljeve odnosno nacionalne prioritete RH, kao što su pristupanje Schengenskom prostoru, priprema za ulazak u Eurozonu, pravodobno donošenje i provedba programa pripreme diplomata i drugih državnih službenika za predsjedanje RH u Vijeću EU-a, bolje iskorištavanje fondova EU u svim segmentima društva, približavanje OECD-u.

Uvodno predavanje nastavljeno je i okončano sadržajnom i dinamičnom raspravom zmvep Bušić s polaznicima studija.