Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlića Radmana otvorio je u Zagrebu, 22. ožujka o.g., XII. Akademiju Ujedinjenih naroda, specijalistički obrazovni program kojeg tradicionalno organiziraju Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode i Diplomatska akademija MVEP RH

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Predavanjem ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana otvorena je ovogodišnja Akademija Ujedinjenih naroda. Ovaj specijalistički obrazovni program održava se dvanaestu godinu. Nakon pozdravnih riječi voditelja projekta UN Akademije Filipa Naglića i Ivane Barac, pozdravne su govore održali i Dubravka Šimonović, predsjednica HDUN-a te načelnica Diplomatske akademije Lada Muraj.

Program pohađa trideset troje polaznika mlađih zaposlenika iz javnog i privatnog sektora odabrani u selekcijskom postupku, među više od 120 kandidata putem javnog natječaja. Cilj je programa upoznati polaznike sa sustavom i radom Ujedinjenih naroda, značenjem UN-a u rješavanju nekih od najznačajnijih globalnih pitanja današnjice te odnosu između UN-a, drugih međunarodnih organizacija i vlada država članica u postizanju dogovorenih ciljeva i mjera. Ovogodišnje izdanje UN Akademije posebno je usmjereno na temu Opće deklaracije o ljudskim pravima UN-a – 75 godina kasnije.

Predavači su vodeći hrvatski stručnjaci za međunarodne odnose s bogatim iskustvom rada u okvirima UN-a, napose iz MVEP-a i drugih tijela državne uprave RH, akademske zajednice, kao i međunarodnih organizacija u Republici Hrvatskoj.