Prof. dr.sc. Mate Granić otvorio je u Zagrebu, 16. ožujka 2022. godine, XI. Akademiju Ujedinjenih naroda, specijalistički obrazovni program kojeg tradicionalno organiziraju Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode i Diplomatska akademija MVEP RH.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Predavanjem prof. dr.sc. Mate Granića „Kako je Republika Hrvatska postala međunarodno priznata država“, otvorena je ovogodišnja Akademija Ujedinjenih naroda. Ovaj specijalistički obrazovni program održava se jedanaestu godinu. Nakon pozdravnih riječi voditelja projekta UN Akademije g. Filipa Naglića i gđe Ivane Barac, pozdravne su govore održali i dr.sc. Jasmina Kovačević-Čavlović, voditeljica Službe za diplomatsko usavršavanje u Diplomatskoj akademiji te g. Sebastian Rogač, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za multilateralu i globalna pitanja MVEP RH.
Program pohađa trideset polaznika mlađih zaposlenika iz javnog i privatnog sektora odabrani u selekcijskom postupku, među više od 120 kandidata putem javnog natječaja. Cilj je programa upoznati polaznike sa sustavom i radom Ujedinjenih naroda, značenjem UN-a u rješavanju nekih od najznačajnijih globalnih pitanja današnjice te odnosu između UN-a, drugih međunarodnih organizacija i vlada država članica u postizanju dogovorenih ciljeva i mjera. Ovogodišnje izdanje UN Akademije posebno je usmjereno na temu Ujedinjeni narodi i Globalni ciljevi održivog razvoja do 2030.
Predavači su vodeći hrvatski stručnjaci za međunarodne odnose s bogatim iskustvom rada u okvirima UN-a, napose iz MVEP-a i drugih tijela državne uprave RH, akademske zajednice, kao i međunarodnih organizacija u Republici Hrvatskoj.