U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, 9. studenoga 2015. godine, započeo je Jednogodišnji stručni diplomatski studij, kojeg u Diplomatskoj akademiji pohađa XVI. generacija polaznika, i to 22 mlađa djelatnika MVEP i 15 iz drugih tijela državne uprave RH.

Studij je započeo predstavljanjem programa, o čemu su govorili vlp dr.sc. Mladen Andrlić, načelnik Sektora za diplomatsko i europsko usavršavanje i pripreme, te dr.sc. Dubravko Žirovčić, voditelj Diplomatske akademije. Uslijedilo je i prvo stručno predavanje, gdje je dr.sc. Igor Vidačak, ravnatelj Ureda za udruge Vlade RH, izlagao o ulozi civilnog društva u oblikovanju javnih politika te hrvatskim iskustvima.

Jednogodišnji studij provodi se kroz predavanja, seminare i radionice iz područja vanjske politike, diplomacije i međunarodnih odnosa te stručne posjete političkim, gospodarskim i drugim institucijama u Hrvatskoj. Predavači su hrvatski i inozemni diplomati, sveučilišni profesori i drugi znanstvenici te javni djelatnici. Program traje dva semestra i obuhvaća 22 predmeta, a usklađen je s modelom Sveučilišnoga poslijediplomskog specijalističkog studija 'Diplomacija', kojega MVEP RH provodi u suradnji sa Sveučilišta u Zagrebu.

Također, usporedno je u ak. god. 2015.-2016. započeo i sveučilišni poslijediplomski studij 'Diplomacija', i to 6. studenoga o.g. predavanjima iz predmeta 'Povijest diplomacije' prof. dr. sc. Tvrtka Jakovine i 'Diplomatske metode, vještine i tehnika' vlp mr. sc. Željka Vukosava. U sadašnjoj II. generaciji je 17 studenata, među kojima su hrvatski diplomati i drugi polaznici iz RH te po jedan diplomat iz Albanije, Alžira, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Kosova, Slovačke i Tajlanda.