Diplomatska akademija

Osnovana u okviru Ministarstva vanjskih poslova 1994.g. kao Diplomatska škola, a nakon godinu dana, 1995. postaje Diplomatska akademija. Osamostaljenjem i međunarodnim priznanjem Republike Hrvatske bilo je nužno stvarati Službu vanjskih poslova, kao i sustav diplomatsko-konzularnih predstavništava. Danas u Diplomatskoj akademiji, uz sveučilišne profesore i znanstvenike, o diplomaciji u praksi predaju i iskusni hrvatski i drugi diplomati, kao i domaći i strani stručnjaci u područjima važnim za usavršavanje diplomata.
 
Vizija Diplomatske akademije
Koristeći iskustvo službe vanjskih poslova, nove tehnologije, znanje hrvatskih diplomata te akademske i stručne zajednice, stalnim ulaganjem u kvalitetu, razvoj i edukaciju i kontinuiranim strateškim prilagođavanjem postati moderni i međunarodno prepoznati centar akademsko-diplomatske izvrsnosti u EU.
 
Misija Diplomatske akademije
Akademski priznato, jasno definirano i poslovno ustrojeno, kvalitetno (cjeloživotno) obrazovanje budućih i trenutnih hrvatskih diplomatskih kadrova te znanstvena promocija hrvatskog međunarodnog ugleda i identiteta.
 
Osnovna zadaća Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske je obrazovati diplomate, ali i službenike onih institucija državne uprave Republike Hrvatske u čijem je djelokrugu rada i međunarodna suradnja. Obrazovanje se provodi kroz temeljne diplomatske tečajeve - jednogodišnji stručni diplomatski studij i dvomjesečni diplomatski tečaj te kroz brojne druge diplomatske seminare, tečajeve i predavanja. Na tečajevima i konferencijama ujedno sudjeluju strani diplomati, napose oni iz europskih država te mediteranskih država.
 
Diplomatska akademija djeluje i kroz Vijeće Diplomatske akademije na čelu kojeg je predsjednik Vijeća prof.dr.sc. Mate Granić. Odlukom o imenovanju članova Vijeća, uz predsjednika Vijeća i načelnika Diplomatske akademije, u radu Vijeća sudjeluju iskusni diplomati kao i predstavnici akademske zajednice.
  • Predsjednik Vijeća Diplomatske akademije: prof.dr.sc. Mate Granić
  • Načelnik Diplomatske akademije: Karlo Kolesar mag.oec., predavač
 
Diplomatska akademija ustrojena je kao jedan od samostalnih sektora MVEP RH i organizacijski djeluje kroz dvije (2) službe:
  • Služba za diplomatsko usavršavanje
  • Služba za pripreme za rad u DM/KU

 
Osim suradnje sa znanstvenim i obrazovnim ustanovama u zemlji i inozemstvu, Diplomatska akademija razvila je i bogatu izdavačku djelatnost. Unutar Diplomatske akademije djeluje i Knjižnica, čiji fond od oko 3.500 naslova - uglavnom iz područja diplomacije, vanjske politike i međunarodnih odnosa - koriste diplomati i službenici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, kao i polaznici stručnih i specijalističkih studija i tečajeva organiziranih u okviru djelatnosti Diplomatske akademije MVEP RH.
 
Detaljnije informacije o dosadašnjim aktivnostima Diplomatske akademije pronađite ovdje.