Diplomatska akademija

Osnovana u okviru Ministarstva vanjskih poslova 1994.g. kao Diplomatska škola,  godinu  kasnije, 1995. postaje Diplomatska akademija. Osamostaljenjem i međunarodnim priznanjem Republike Hrvatske bilo je nužno stvarati Službu vanjskih poslova, kao i sustav diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Još 1991. g. organizirani su posebni tečajevi u suradnji s Pravnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu,  gdje se osobita pozornost posvećivala međunarodnom pravu i međunarodnim odnosima. Danas u Diplomatskoj akademiji, uz sveučilišne profesore i znanstvenike, o diplomaciji u praksi predaju i iskusni hrvatski i drugi diplomati, kao i domaći i strani stručnjaci u područjima važnim  za usavršavanje diplomata.

Osnovna zadaća Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske je obrazovati diplomate, ali i službenike onih institucija državne uprave Republike Hrvatske u čijem je djelokrugu rada i međunarodna suradnja. Obrazovanje se provodi kroz temeljne diplomatske tečajeve – Jednogodišnji stručni diplomatski studij i Dvomjesečni diplomatski tečaj, ali i kroz brojne druge diplomatske seminare, tečajeve i predavanja.

Na tečajevima i konferencijama sudjeluju i strani diplomati, napose oni iz europskih država , kao i mediteranskih država.

Osim suradnje sa znanstvenim i obrazovnim ustanovama u zemlji i inozemstvu, Diplomatska akademija razvila je i bogatu izdavačku djelatnost.

Ustrojena je kao jedan od samostalnih sektora MVEP RH i organizacijski djeluje kroz tri (3) službe :

  • Služba za diplomatsko usavršavanje
  • Služba za pripreme za rad u DM/KU
 

Na čelu je načelnik Diplomatske akademije, obično iskusni diplomat u zvanju veleposlanika.

Unutar Diplomatske akademije djeluje i Knjižnica, čiji fond od oko 3.500 naslova – uglavnom iz područja diplomacije, vanjske politike i međunarodnih odnosa – koriste diplomati i službenici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, kao i polaznici stručnih i specijalističkih studija i tečajeva organiziranih u okviru djelatnosti Diplomatske akademije MVEP RH.

Detaljnije informacije o dosadašnjim aktivnostima Diplomatske akademije pronađite ovdje.