Zagreb - 15. lipnja 2012. - Konsolidacija u jugoistočnoj Europi – utjecaj vanjskih i unutarnjih faktora

 

Ravnatelj Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Mladen Andrlić sudjelovao je u petak, 15. lipnja 2012. godine, u Zagrebu, na međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Konsolidacija u jugoistočnoj Europi – utjecaj vanjskih i unutarnjih faktora“.

Konferenciju su organizirali Institut za međunarodne odnose i Zaklada Hanns Seidel, a u okviru nje predstavljena je istoimena knjiga dr. sc. Sandra Knezovića, znanstvenog istraživača na Institutu za međunarodne odnose.

Ravnatelj Diplomatske akademije Mladen Andrlić istaknuo je kako je za Hrvatsku pitanje stabilizacije i prosperiteta svih zemalja jugoistočne Europe jedan od vanjskopolitičkih prioriteta. Također je poručio kako je Republika Hrvatska, kao članica NATO-a i uskoro 28. članica Europske unije, spremna podijeliti svoja iskustva iz tranzicijskih procesa na sve zemlje regije, a u cilju njihovog što skorijeg ulaska u euroatlantske i europske integracije.

Autor knjige dr. sc. Sandro Knezović istaknuo je kako je i kroz ovaj znanstveni rad želio dati doprinos široj stručnoj analizi sve aktualnijeg pitanja postizanja potpune sigurnosti na području zemalja jugoistoka Europe, posebice u kontekstu zbivanja u protekla dva desetljeća.

I ostali sudionici konferencije koji su sudjelovali u predstavljanju knjige – dr. sc. Sanja Tišma, ravnateljica Instituta za međunarodne odnose, prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, profesor na Fakultetu političkih znanosti i glavni znanstveni recenzent knjige, te Aleksandra Markić-Boban, ravnateljica Ureda Zaklade Hanns Seidel u Zagrebu, složili su se kako je svaka vrsta konsolidacije, a posebice u jugoistočnoj Europi kao regiji s velikim geostrateškim značenjem, određena utjecajem unutarnjih i vanjskih čimbenika, a njihova detaljna analiza je potrebna za razumijevanje transformacijskih procesa u jugoistočnoj Europi.

Nakon predstavljanja knjige uslijedile su panel diskusije o utjecajima vanjskih i unutarnjih faktora na proces konsolidacije i tranzicije u zemljama regije, a na njima su sudjelovali renomirani stručnjaci iz Republike Hrvatske, zemalja jugoistočne Europe, Europske unije i Sjedinjenih Američkih država.