Međunarodni seminar „Diplomatski odnosi u Europi: pojava novih igrača i razvoj strategija utjecaja"

 

Trodnevni međunarodni seminar pod nazivom „Diplomatski odnosi u Europi: pojava novih igrača i razvoj strategija utjecaja”, kojeg tradicionalno organiziraju Diplomatska akademija Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i Veleposlanstvo Francuske Republike u Hrvatskoj, započeo je danas, 17. listopada 2011. godine, uvodnim izlaganjima ravnatelja Uprave za potporu procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji Zvonimira Frke-Petešića, veleposlanika Francuske u Hrvatskoj Jérômea Pasquiera i ravnatelja Diplomatske akademije Mladena Andrlića.

Riječ je o X. frankofonskom diplomatskom seminaru koji se održava jednom godišnje u suradnji s Visokom nacionalnom školom za javnu upravu iż Strasbourga, uz potporu Međunarodne organizacijom frankofonije, kao dio Godišnjeg programa aktivnosti Diplomatske akademije s Međunarodnom organizacijom frankofonije za 2011. godinu.

Tema seminara su diplomatski odnosi u Europi i promjene potaknute preslagivanjima na globalnoj razini. Rastući gospodarski, financijski i energetski rizici utječu i na nacionalnu suverenost. Europska unija i države članice traže odgovore na nove izazove, pri čemu sve više osluškuju i surađuju s drugim novim međunarodnim igračima. Stoga su rasprave vezane uz javnu diplomaciju, važnost komunikacije i odnosa s medijima, a predstavit će se i iskustva francuske i drugih svjetskih diplomacija.

Predavači su stručnjaci francuskih državnih i akademskih institucija. Seminar je namijenjen diplomatima koji djeluju u području teme seminara, ali i ostalim zainteresiranim hrvatskim državnim službenicima, kao i onima iz država srednje, istočne i jugoistočne Europe. Među 32 polaznika, 14 ih je iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke Republike, Kosova, Poljske, Rumunjske i Slovenije.

Seminar se odvija na francuskom jeziku i završit će u srijedu, 19. listopada 2011. Godine.