Frankofonski seminar pod nazivom „Status države pristupnice: pripreme za buduće članstvo u Europskoj uniji“.

 

U Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija u utorak, 13. prosinca 2011. godine, započeo je dvodnevni frankofonski seminar pod nazivom „Status države pristupnice: pripreme za buduće članstvo u Europskoj uniji“.

Seminar su otvorili ravnatelj Uprave za potporu procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji Zvonimir Frka-Petešić, ravnatelj Diplomatske akademije Mladen Andrlić, veleposlanik Francuske Republike u Hrvatskoj Jérôme Pasquier i direktorica Sektora za europsko upravljanje Nacionalne škole za javnu upravu (ENA) iz Strasbourga Véronique Charlety.

Seminar je organizirala Diplomatska akademija Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija u suradnji s francuskom Nacionalnom školom za javnu upravu (ENA), kao jednu od aktivnosti programa suradnje s Međunarodnom organizacijom frankofonije. Među 27 polaznika seminara, osam je iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, dok su ostali iz drugih tijela hrvatske javne uprave. Predavači su stručnjaci iz država članica Europske unije s iskustvom koje će trebati i hrvatskim predstavnicima na predstojećem putu.

Riječ je o prvom iz novog ciklusa seminara čiji je cilj omogućiti hrvatskim diplomatima i drugim službenicima potpunije upoznavanje sustava i načina djelovanja u europskim institucijama, kao i pravila funkcioniranja radnih grupa i sastanaka u okviru Vijeća Europske unije i stručnim odborima Europske komisije. Sudionicima će se predstaviti važnost dobre pripreme i poznavanja postupaka, kao i formalni i neformalni oblici komunikacije kao preduvjeti uspješnog pregovaranja. Osobita pozornost bit će posvećena lobiranju i specifičnostima u okviru europskih institucija, kao i načinima na koje nacionalne javne uprave mogu lobirati za svoje javne interese.

Predstavnici Nacionalne škole za javnu upravu (ENA) dodatno će predstaviti međunarodni program te škole, namijenjen diplomatima i državnim službenicima iz cijelog svijeta. Neki od navedenih programa vezani su za dvotjedne i četverotjedne tečajeve koji omogućuju pregled određenog područja, upoznavanje francuske prakse i razmjenu iskustava sa sudionicima iz drugih zemalja. Nadalje, programi u trajanju od godinu i godinu i pol dana namijenjeni su mladim diplomatima i službenicima s dobrim znanjem francuskog jezika, a uključuju upoznavanje s praksom rada francuske i europske uprave. Cilj je povećati sudjelovanje frankofonskih stručnjaka, a francuska vlada svake godine dodjeljuje nekoliko stipendija za ove programe, što omogućuje i daljnje usavršavanje hrvatskih kandidata.