Dubrovnik, 8.-12. listopada 2012. - 14. zajednički seminar o procesima europske integracije

U Dubrovniku, 9. listopada 2012. godine, počeo je s radom 14. zajednički seminar o procesima europske integracije, s početkom u 9.00 sati.

Riječ je o tradicionalnom međunarodnom diplomatskom skupu, kojega i ove godine organiziraju Diplomatska akademija Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Zaklada Hanns Seidel u Poslijediplomskom središtu Dubrovnik Sveučilišta u Zagrebu. Kao i proteklih godina namijenjen je mladim diplomatima iz država srednje, istočne i jugoistočne Europe, a sudjeluje 26 diplomata iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Kosova, Mađarske, Makedonije, Poljske, Slovenije, Srbije, kao i iz Hrvatske.

Seminar svojim sadržajem uobičajeno omogućuje uvid u aktualne europske diplomatske trendove i tendencije, sada i razložno s naglaskom na izazove prevladavanja europske i globalne krize, pa u tom smislu i položaj i važnost Europske unije. Program obuhvaća predavanja, seminare i radionice, koje će omogućiti neposrednu razmjenu mišljenja s iskusnih diplomatima i znanstvenicima, ovoga puta iz Austrije, Hrvatske i Njemačke. Radni jezik je engleski.

Seminar je uvodnim izlaganjem o hrvatskim iskustvima pristupanja Europskoj uniji otvorio posebni izaslanik Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske veleposlanik dr. Damir Kušen. Uslijedila je rasprava mladih diplomata o daljnjem proširenju i produbljivanju EU, gdje su dodatno predstavljeni i potencijali RH u prenošenju pregovaračkih i tranzicijskih iskustava. Dijalog je nastavljen i nakon predavanja o diplomaciji i diplomatskom obrazovanju malih država, koje je održao veleposlanik dr.sc. Mladen Andrlić, ravnatelj DA MVEP RH.

Seminar nastavlja s radom i završava u petak, 12. listopada, svečanom podjelom potvrda o pohađanju.