Dubrovnik, 6. srpnja 2012. - Ljetno sveučilište na temu "Ulazak Hrvatske u Europsku uniju"

U Poslijediplomskom središtu Dubrovnik, 6. srpnja 2012. godine, završava Ljetno sveučilište na temu 'Ulazak Hrvatske u Europsku uniju', održano u organizaciji Diplomatske akademije MVEP RH i Međunarodnog centra za europsko obrazovanje (CIFE), Nica, Francuska.

U okviru jednotjednog programa na francuskom jeziku, 2.-6. srpnja, raspravljao se proces proširenja s aspekta EU, odnosno pristupanja EU sa stanovišta države pristupnice, kao i posljedice proširenja na različitim područjima, primjerice političkom, gospodarskom, području Zajedničke vanjske i sigurnosne politike, policijskoj i pravosudnoj suradnji. Cilj Ljetnog sveučilišta bio je i upoznati polaznike s aktualnom situacijom u Hrvatskoj, napose o odnosima RH-EU, čime se stranim polaznicima omogućuje dodatno i bolje upoznavanje Hrvatske.

Ovo je četvrti istovrsni program koji se odvija u Hrvatskoj, svake godine u drugom gradu. Sudjelovalo je 19 mladih diplomata i studenata poslijediplomskih studija iz Albanije, Austrije, Češke, Francuske, Mađarske i Portugala, kao i iz Hrvatske, dok su predavači francuski i hrvatski stručnjaci. Ljetno sveučilište otvorili su uvodnim izlaganjima g. Zvonimir Frka-Petešić, bivši ravnatelj Uprave za potporu procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji MVEP RH, gđa Marie France Perdigon, direktorica programa, CIFE, gđa Vlasta Brunsko, voditeljica Ureda Poslijediplomskog središta Dubrovnik  i prof. Dubravka Zvrko, ravnateljica Francuske alijanse Dubrovnik.