Dubrovnik, 26. svibnja 2012. - Zaključen rad 15. Dubrovačkog diplomatskog foruma.

 

Obraćanjem zamjenika ministrice vanjskih i europskih poslova Joška Klisovića, u subotu, 26. svibnja 2012. godine, zaključen je rad 15. Dubrovačkog diplomatskog foruma.

Ovaj trodnevni Forum na temu „Diplomacija i dijalog među kulturama“, održan je u Poslijediplomskom središtu Dubrovnik, u organizaciji Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u suradnji sa Srednjoeuropskom inicijativom i Sveučilištem u Zagrebu. Kao partneri su se po drugi puta pridružili Euro-mediteransko sveučilište (EMUNI) i Londonska diplomatska akademija Sveučilišta East Anglia, a ove godine Forumu se pridružio i Savez civilizacija Ujedinjenih naroda. 

Forum je u četvrtak, 24. svibnja 2012. godine, u ime ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, otvorila pomoćnica ministrice Andreja Metelko-Zgombić.U otvaranju Foruma sudjelovali su glavni tajnik SEI-ja dr. Gerhard Pfanzelter, predsjednik EMUNI-ja prof. Joseph Mifsud, šef Ureda Vijeća za regionalnu suradnju veleposlanik Jovan Tegovski, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnika dr. sc. Andro Vlahušić. Posebno uvodno izlaganje održao je predsjednik malteškog parlamenta dr. Michael Frendo, a predstavljen je i zbornik „Strategijska javna diplomacija“, novo izdanje Diplomatske akademije, u kojem su objavljeni radovi s 13. Dubrovačkog diplomatskog foruma.

Kroz dvadesetak izlaganja i raspravu, te stručnu radionicu za mlade diplomate, izloženi su različiti aspekti diplomatskog djelovanja u međukulturalnoj komunikaciji, kroz regionalni, međuregionalni i globalni dijalog. Prisustvovalo je sedamdesetak stručnjaka za diplomaciju, vanjsku politiku i međunarodne odnose, među kojima ravnatelji diplomatskih akademija i instituta te drugi visokorangirani diplomati, kao i sveučilišni profesori iz Hrvatske i 19 država srednje, istočne i jugoistočne Europe te južnog Mediterana. Na Forumu su, po prvi puta, sudjelovali predstavnici iz Indonezije i Malezije. 

Posljednjeg dana sudionicima, među kojima su bili i zamjenik glavnog tajnika Unije za Mediteran, glavni tajnik SEI-ja i predsjednik EMUNI-ja, video porukom se u ime Saveza civilizacija UN-a obratio Visoki povjerenik glavnog tajnika UN-a predsjednik Jorge Sampaio. 

Dogovorena je i tema 16. Dubrovačkog diplomatskog foruma – „Inovacije i promjene u diplomaciji i diplomatskom obrazovanju“.