Dubrovnik, 23. svibnja 2013. S radom započeo 16. Dubrovački diplomatski forum


U organizaciji Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske u Poslijediplomskom središtu Dubrovnik u četvrtak, 23. svibnja o.g., započeo je 16. Dubrovački diplomatski forum, kojeg je u ime ministrice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dr. Vesne Pusić otvorio dr. sc. Mladen Andrlić, načelnik Diplomatske akademije MVEP RH. Sudionicima su se obratili rektor Londonske diplomatske akademije prof. Nabil Ayad, Vlasta Brunsko u ime Sveučilišta u Zagrebu, te Marija Vučković, zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije.

 
Forum se tradicionalno odvija u suradnji sa Srednjoeuropskom inicijativom (SEI), Londonskom diplomatskom akademijom Sveučilišta East Anglia i Sveučilištem u Zagrebu. Ove godine sudjeluje šezdesetak sudionika iz Hrvatske i još 15 država članica SEI – Albanija, Austrija, Bjelarus, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Italija, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina, te Azerbajdžan, Izrael, Jordan, Kanada, Malezija, Palestina i Ujedinjeno Kraljevstvo. 
 
U okviru teme ‘Inovacije i promjene u diplomaciji i diplomatskom obrazovanju' raspravljat će se o globalnim trendovima i utjecajima globalizacije, izmijenjenom globalnom kontekstu i komuniciranju 50 godina nakon usvajanja Bečkih konvencija o diplomatskim i konzularnim odnosima, novim oblicima, područjima i uzorcima diplomacije i diplomatskog obrazovanja te funkcionalnim vezama akademskog i diplomatskog svijeta.
 
Prvog dana izlaganja će održati ravnatelji diplomatskih akademija u Kijevu, Londonu, Podgorici i Pragu, veleposlanik dr. sc. Damir Kušen i prof. dr. sc. Goran Vlašić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Održava se i posebna međunarodna diplomatska radionica za dvadesetak mladih diplomata. 
 
Za četvero palestinskih mladih diplomata Forum i diplomatske radionice te boravak u Dubrovniku dio su posebnoga obrazovnog programa pripremljenog u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH u sklopu razvojne pomoći Republike Hrvatske.
 
Forum završava s radom u subotu, 25. svibnja, kada se očekuje i obraćanje zamjenice glavnog tajnika Srednjoeuropske inicijative, veleposlanice Margit Waestfelt.