Doc. dr. sc. Daniel Miščin, održao je predavanje na temu „Temelji diplomacije Svete Stolice“

 

U okviru tradicionalne tribine „Collegium Hergešić“ koja se održava u prostorima knjižnice „Bogdan Ogrizović“ u Zagrebu, djelatnik Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija doc. dr. sc. Daniel Miščin, održao je u srijedu, 14. rujna 2011. godine, predavanje na temu „Temelji diplomacije Svete Stolice“.

Predavač je ukazao na razloge i teorijska utemeljenja osobitog položaja Svete Stolice u međunarodnim odnosima koji je određen Lateranskim ugovorima iz 1929. godine. Polazeći od opredjeljenja diplomacije Svete Stolice zapisanog u tim ugovorima prema kojemu „Sveta Stolica neće uzimati udjela u vremenitim rivalstvima između država“, predavač je izložio ključne odrednice te drevne diplomacije i usporedio ih s načinom na koji djeluju diplomacije drugih zemalja. Odgovarajući na poticaj iz publike, dr. Miščin je na kraju izlaganja usporedio sustav školovanja hrvatskih diplomata u Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i diplomata Svete Stolice na Papinskoj crkvenoj akademiji.

Nastavno na pitanja zainteresiranih o okolnostima vatikanskog priznanja Republike Hrvatske 13. siječnja 1992. godine, istaknuto je kako je prikladno analizirati te okolnosti upravo u ovo vrijeme, budući da će se uskoro navršiti 20 godina od priznanja. Također je izraženo uvjerenje da će se tradicionalno dobri odnosi Republike Hrvatske i Svete Stolice nastaviti produbljivati i u budućnosti.