Dan Euro-mediteranskog sveučilišta

 

Na Sveučilištu u Zagrebu je u petak, 2. ožujka 2012. godine, održan „Dan Euro-mediteranskog sveučilišta“, u zajedničkoj organizaciji Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Sveučilišta u Zagrebu i Euro-mediteranskog sveučilišta (EMUNI) iz Portoroža.

Dan EMUNI-ja održan je po prvi puta u Hrvatskoj, a riječ je o informativno-promotivnoj aktivnosti, koja se odražava u zemljama članicama Unije za Mediteran. Međunarodna mreža sveučilišta EMUNI pokrenuta je 2010. godine, kako bi se aktivnostima ove nove akademske ustanove potaknula suradnja u visokom obrazovanju, istraživanju i specijalističkom usavršavanju, jednim od prioriteta Unije za Mediteran. Mreža okuplja 179 sveučilišta iz 38 zemalja, s ciljem unapređenja, razmjene i razvoja programa visokog obrazovanja i istraživanja, s naglaskom na kulturnu raznolikost. Uz projektnu suradnju Diplomatske akademije i Sveučilišta u Zagrebu, članice mreže EMUNI su Sveučilište u Zadru, Međunarodno sveučilište u Dubrovniku i Interuniverzitetski centar Dubrovnik. 

Okupljenim studentima, profesorima i diplomatima uvodno su se obratili rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš i predsjednik EMUNI-ja prof. dr. Joseph Mifsud. Ciljeve, postignuća i perspektivu EMUNI-ja, strategiju Unije za Mediteran, ali i konkretnu suradnju i zajedničke projekte u okviru EMUNI-ja predstavili su koordinator za Uniju za Mediteran u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova mr. sc. Nives Malenica, ravnatelj Diplomatske akademije dr. sc. Mladen Andrlić te prorektorica za pravne poslove i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ksenija Turković. Skup je zaključen raspravom tijekom koje su prisutni studenti, profesori i diplomati u direktnom dijalogu dobili informacije i materijale o mogućnostima sudjelovanja u programima i projektima EMUNI-ja.