16. DUBROVAČKI DIPLOMATSKI FORUM

 

U organizaciji Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske u prostorijama Poslijediplomskog središta Dubrovnik, od 23.-25. svibnja o.g., održat će se 16. Dubrovački diplomatski forum, i to na temu ‘Inovacije i promjene u diplomaciji i diplomatskom obrazovanju’.

 
Riječ je o međunarodnoj stručnoj konferenciji, koja se održava tradicionalno od 1998. godine i spada među posebne stalne skupove Srednjoeuropske inicijative, a od 2010. i Unije za Mediteran kroz doprinose Euromediteranskog sveučilišta (EMUNI). Strunu potporu u organizaciji i provedbi, sa svojim stručnjacima i ekspertizom, pružaju Sveučilište u Zagrebu i Londonska diplomatska akademija Sveučilišta East Anglia, kao i Savez civilizacija Ujedinjenih naroda. 
 
Ovogodišnja tema su 'Inovacije i promjene u diplomaciji i diplomatskom obrazovanju’ (‘Inovations and Changes in Diplomacy and Diplomatic Training’). Između ostaloga, raspravljat će se i sljedeće: globalni trendovi i utjecaji globalizacije, izmijenjeni globalni kontekst i komuniciranje 50 godina nakon usvajanja Bečkih konvencija o diplomatskim i konzularnim odnosima novi oblici, područja i uzorci diplomacije i diplomatskog obrazovanja, funkcionalne veze akademskog i diplomatskog svijeta.
 
Forum uobičajeno okuplja stručnjake za diplomaciju, vanjsku politiku i međunarodne odnose, napose ravnatelje diplomatskih akademija i instituta te druge visoke predstavnike ministarstava vanjskih poslova, ali sveučilišne profesore i predstavnike drugih ustanova koje se bave obrazovanjem i usavršavanjem i drugim aktivnostima koje pridonose stručnom i profesionalnom razvoju diplomata i diplomacije. 
 
Ove godine prijavljeno je šezdesetak sudionika iz Hrvatske i još 15 država članica SEI – Albanija, Austrija, Belarus, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka Republika, Italija, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina, kao i iz Azerbajdžana, Izraela, Jordana, Kanade, Malezije, Palestine, Saudijske Arabije i Ujedinjenog Kraljevstva. 
 
Uz sudionike iz prostora Europske unije, odnosno srednje, istočne i jugoistočne Europe, te zemalja južnog Mediterana, koje neposredno gravitiraju EU, sudjeluju i eksperti iz dinamičnih brzo rastućih gospodarstava Azerbajdžana i Malezije te iz Zaljeva, čime se regionalne dimenzije promišljanja suradnje dodatno postavljaju u globalni kontekst. 
 
Među sudionicima je i dvadeset mladih diplomata, koji će o novim ulogama i funkcijama diplomata u uvjetima inovacija, moći raspraviti i kroz dvije posebne stručne radionice koje će voditi međunarodni eksperti dr. Daryl Copeland i prof. dr. sc. Goran Vlašić te ravnatelji londonske i zagrebačke diplomatske akademije prof. Nabil Ayad i veleposlanik dr. sc. Mladen Andrlić.
Za četvero palestinskih mladih diplomata Forum i diplomatske radionice te boravak u Dubrovniku dio su posebnoga obrazovnog programa pripremljenog u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH u sklopu razvojne pomoći Republike Hrvatske.
 
Tijekom Forumu osigurana su i posebna video javljanja. Prvoga dana poruku sudionicima uputit će visoki povjerenik glavnog tajnika UN za Savez civilizacija g. Nassir Abdulaziz al-Nasser. U petak, 24. svibnja, o e-obrazovanju diplomata govorit će iz Italije dr. Stefano Baldi, ravnatelj Diplomatskog instituta MVP, a očekuje se i video rasprava.
 
Očekuje se kako će 16. Dubrovački diplomatski forum u ime ministrice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dr. sc. Vesne Pusić otvorila njezin izaslanik, kao i da će u otvaranju u četvrtak, 23. svibnja, sudjelovati i drugi visoki predstavnici inozemnih i domaćih suorganizatora te Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika. U zatvaranju Foruma u subotu, 25. svibnja, pak, najavljena je i zamjenica glavnog tajnika Srednjoeuropske inicijative veleposlanica gđa Margit Waestfelt.
 
Prilažu se program i popis sudionika 16. Dubrovačkog diplomatskog foruma.