XVII. zajednički seminar o procesima europskih integracija za mlade diplomate iz država srednje, istočne i jugoistočne Europe, Dubrovnik, 5.- 8. listopada 2015.


Ovogodišnji, XVII. zajednički seminar o procesima europskih integracija za mlade diplomate iz država srednje, istočne i jugoistočne Europe održan je u Poslijediplomskom središtu Dubrovnik - Sveučilište u Zagrebu od 5.-8. listopada o.g. u organizaciji Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske (MVEP RH), Zaklade Hanns Seidel i Centrom izvrsnosti MVEP RH. Seminar je otvorio pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova RH za regionalnu suradnju, mr. sc. Željko Kuprešak, koji je uvodno i izlagao o iskustvima RH u prvim godinama članstva EU.
Na seminaru je sudjelovalo dvadeset sudionika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Kosova, Poljske, Turske i Hrvatske. Sudionici su bili vrlo zadovoljni s obrađenim temama seminara kao i s predavačima, iskusnim diplomatima i sveučilišnim profesorima, koji su im omogućili sadržajnu i interaktivnu komunikaciju te su na taj način dobili uvid u aktualna kretanja i promjene u Europskoj uniji kao i ukupne europske integracijske procese što je sudionike iz država članica, država kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja EU potaknulo na dinamičnu i izravnu razmjenu znanja i iskustava.
Ishodi održanog seminara još su jednom potvrdili uspješnu suradnju Diplomatske akademije i Centra izvrsnosti MVEP RH sa Zakladom Hanns Seidel i Poslijediplomskim središtem Dubrovnik - Sveučilište u Zagrebu.