XVII. zajednički seminar o procesima europske integracije za mlade diplomate iz država srednje, istočne i jugoistočne Europe, Dubrovnik, 5.- 8. listopada 2015.

U Poslijediplomskom središtu Dubrovnik - Sveučilište u Zagrebu održat će se od 5.-8. listopada o.g. 17. zajednički seminar o procesima europske integracije za mlade diplomate iz država srednje, istočne i jugoistočne Europe, kojeg tradicionalno organiziraju Diplomatska akademija Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske (MVEP RH) i Zaklada Hanns Seidel, posljednjih godina i u suradnji s Centrom izvrsnosti MVEP RH.

Cilj seminara je pružiti dodatni uvid u aktualna kretanja i promjene u Europskoj uniji, kao i ukupne europske integracijske procese, te omogućiti dinamičnu i izravnu razmjenu znanja i iskustava sudionika iz država članica, država kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja EU. Očekuje se kako će predviđena predavanja, seminari i radionice iskusnih diplomata i sveučilišnih profesora s mladim diplomatima iz različitih država omogućiti sadržajnu i uobičajeno interaktivnu komunikaciju.

Ove godine sudjelovat će dvadesetak diplomata iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Kosova, Poljske, i Turske, kao i iz Hrvatske, uz predavače iz Austrije, Crne Gore, Njemačke i Hrvatske, koji bi se prema programu trebali susresti i s dogradonačelnikom Grada Dubrovnika g. Željkom Ragužem.

Očekuje se kako će seminar u Dubrovniku, 5. listopada o.g., otvoriti pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova RH za regionalnu suradnju mr. sc. Željko Kuprešak, koji će uvodno izlagati o iskustvima RH u prvim godinama članstva EU. U otvaranju će sudjelovati i predstavnici organizatora – mr.sc. Aleksandra Markić Boban, voditeljica Ureda Zaklade Hanns Seidel u Zagrebu, veleposlanik dr. sc. Mladen Andrlić, načelnik sektora u MVEP RH i gđa Vlasta Brunsko, voditeljica ureda Poslijediplomskog središta Dubrovnik - Sveučilište u Zagrebu.

Pripremljeni program, izabrani mladi diplomati iz devet država i vrsni predavači međunarodnog ugleda svojevrsno jamče korisnost i ovoga 17. po redu međunarodnog diplomatskog seminara. U tom smislu potvrdit će se i uspješna suradnja Diplomatske akademije i Centra izvrsnosti MVEP RH sa Zakladom Hanns Seidel i Poslijediplomskim središtem Dubrovnik - Sveučilište u Zagrebu, kao i njihova prepoznatljivost u užem i širem okružju Hrvatske, dakle u području od Baltika do Jadranskoga i Crnog mora. Očekuje se kako će potkraj ovoga skupa biti mogućim najaviti i budući 18. zajednički seminar u Dubrovniku koji bi se održao početkom mjeseca listopada 2016. godine.