Polaznici XV. generacije Jednogodišnjega stručnog diplomskog studija Diplomatske akademije posjetili su Islamski centar Zagreb i zagrebačku džamiju

Polaznici XV. generacije Jednogodišnjega stručnog diplomskog studija Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske posjetili su u petak, 17. travnja 2015. godine, Islamski centar Zagreb i zagrebačku džamiju, gdje ih je primio muftija prof. dr.sc. Aziz efendija Hasanović.

Pojašnjavajući kontinuitet i dinamiku suradnje s hrvatskom diplomacijom, g. Hasanović je zahvalio i na zanimanju mladih diplomata, naglasivši važnost razumijevanja osobitosti islama i u kontekstu osposobljavanja i pripreme hrvatskih diplomata, napose pripadnika mirovnih misija. Sudjeluje u obrazovnim programima MORH-a, a i ovaj stručni posjet i stalnu suradnju s MVEP RH smatra jednako korisnim.

Tijekom predavanja 'Islam i muslimani u Europi' predstavio je temeljne odlike islama i probleme europskih muslimana u uvjetima suvremene multikulturalnosti. Bilo je riječi i o kulturnim, vjerskim, i obrazovnim aktivnostima ove zajednice u RH, povijesnom razvoju zagrebačke džamije i djelovanju Medrese. Polaznike je, između ostaloga, zanimalo i: što bi se dogodilo da se netko pojavi u RH i tumači Islam na drukčiji način; kakva je suradnja s drugim islamskim zajednicama u Europi; može li muftija u BiH riješiti problem vahabija; kakva je suradnja s židovskom zajednicom; tko inicira institucionalizaciju islamskih zajednica. Uz razgovor, polaznici su posjetili i sakralni dio objekta.