Održano predavanje pomoćnika ministrice vanjskih poslova Republike Indonezije, veleposlanika I Gede Ngurah Swajaya-e u organizaciji Diplomatske akademije

  • Slika
  • Slika
Diplomatska akademija je organizirala predavanje pod naslovom Indonezijsko predsjedanje G-20. Gost predavač je bio indonezijski pomoćnik ministrice vanjskih poslova, veleposlanik I Gede Ngurah Swajaya, koji je u Hrvatsku došao izravno iz Moskve gdje je bio član izaslanstva indonezijskog predsjednika Joko Widodo-e na razgovorima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.
 
Načelnica Diplomatske akademije dr. sc. gđa Lada Muraj, otvorila je ovaj susret uvodnim govorom. Pozdravila je gosta, zahvalila mu na njegovoj volji i želji održati predavanje u DA MVEP RH, te je s veleposlanikom razmijenila protokolarne poklone. Potom je predala riječ Draženu Margeti, koji je nazočne upoznao s biografijom govornika te je dao naznake značaja Indonezije u suvremenim geopolitičkim okolnostima, te je nastavio moderirati kroz predavanje.
 
Veleposlanik Swajaya uvodno je skup upoznao sa sadašnjim geopolitičkim položajem Indonezije, 3. najveće demokracije na svijetu, 4. po redu države u svijetu prema broju stanovnika, 16. najvećeg gospodarstva svijeta s ambicioznim planom dostizanja razine 4. najvećeg gospodarstva svijeta do 2045. godine. Potom je govorio o skupini G-20 i organizaciji ovogodišnjeg sastanka na vrhu G-20 u studenom u Indoneziji, na kojem će pod motom Recover together, Recover stronger prioriteti zasjedanja biti nova post-pandemijska arhitektura globalnog zdravstva, digitalna transformacija i održiva energetska tranzicija.
 
Govornik se dotaknuo i sastanka predsjednika Republike Indonezije s predsjednicima Ukrajine i Rusije, odakle je prvo posjetio Hrvatsku na putu povratka u Indoneziju na ministarski sastanak G-20.