Održan sastanak stručnjaka UN-a - „Izvješće o globalnom održivom razvoju – Pregled nacrta poglavlja o povezivanju znanosti i politika Ujedinjenih naroda“

U organizaciji Diplomatske akademije i Sektora za razvojnu suradnju MVEP te UN-ovog Odjela za održivi razvoj iz New Yorka, 2. i 3. ožujka u MVEP RH održan je sastanak stručnjaka UN-a na temu 'Izvješća o globalnom održivom razvoju – Pregled nacrta poglavlja o povezivanju znanosti i politika Ujedinjenih naroda' (UN Expert Group Meeting on the Science-Policy Interface).

Sastanak je službeno otvoren obraćanjem vlp Nevena Pelicarića, savjetnika za vanjsku politiku predsjednika VRH, uz kojega je govorio i g. Nikhil Seth, direktor Odjela za održivi razvoj UN-a, kao i načelnici sektora vlp dr. sc. Mladen Andrlić i gđa Natali Lulić Grozdanoski. Cilj sastanka bio je dodatno razraditi i osmisliti jačanje veze između donositelja političkih odluka i znanosti u području održivog razvoja. To je dio pripreme godišnjega Globalnog izvješća o održivom razvoju (Global Sustainable Development Report - GSDR). Na sastanku je sudjelovalo dvadesetak znanstvenika i policy-makera iz petnaestak država, različitih organizacija i institucija, uključujući i iz RH koji su raspravljali o sadržaju izvješća i najprikladnijem načinu predstavljanja izabranih poglavlja iz ovogodišnjeg Izviješća.

Posljednjeg dana sastanka, 4. ožujka, skupu su se pridružili i ravnatelji diplomatskih akademija iz Beča, Londona, Ženeve i Zagreba, koji su raspravili i utvrdili elemente novoga modula o održivom razvoju, čiju bi izradu pomogli stručnjaci pri UN, a što bi se ponudilo kao novi i dodatni program diplomatskog obrazovanja. Cjelokupna rasprava iznjedrila je nekoliko odluka: izradu modula koordinirat će Londonska diplomatska akademija u suradnji s DA iz Beča, Zagreba i Ženeve; o novome modulu informirat će se na godišnjem sastanku ravnatelja DA (IFDT) u Varšavi potkraj rujna; 'Diplomacy and Sustainable Development' predložit će se kao tema 18. Dubrovačkog diplomatskog foruma u 2016. godini.

Ravnatelji DA iz Beča, Londona, Ženeve i Zagreba, vlp dr. Hans Winkler, prof. Joseph Mifsud, prof. Raymond Saner i vlp dr. sc. Mladen Andrlić posjetili su i Ured PRH, gdje su o svojem radu  informirali predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, koja je izrazila zadovoljstvo i potporu u razvijanju novih programa vezanih za diplomatsko obrazovanje.