2. Okrugli stol na temu uloge francuskog jezika u diplomaciji i međunarodnim organizacijama danas, u okviru Mjeseca Frankofonije, MVEP, 18.3.2015.

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske (MVEP RH), 18. ožujka 2015., održan je 2. okrugli stol na temu uloge francuskog jezika u diplomaciji i međunarodnim organizacijama danas,  pod nazivom 'Francuski jezik u službi bilateralne i multilateralne suradnje u današnjoj diplomaciji'. Time je u MVEP RH obilježen Mjesec Frankofonije, ali ujedno i 45. obljetnica Međunarodne organizacije Frankofonije (MOF) i 20 godina djelovanja Diplomatske akademije.

Moderator okruglog stola bio je negdašnji veleposlanik RH u Beču, Strassbourgu i Stockholmu g. Vladimir Matek, a pozdravni govor održala je pomoćnica ministrice za multilateralne poslove i globalna pitanja dr.sc. Vesna Batistić-Kos. Na okruglom stolu sudjelovale su veleposlanice Francuske,  Belgije i Kanade, koordinatorica Festivala Francuske u Hrvatskoj iz Ministarstva kulture RH gđa Nevena Tudor, kao i hrvatski diplomati - gđa Jasmina Vrhovac, g. Boris Dumančić i mr.sc. Hrvoje Ćurko, ujedno i organizator okruglog stola. Među sedamdesetak uzvanika bilo je i desetak diplomata iz veleposlanstava Francuske,  Kanade, Belgije, Švicarske, Grčke, ravnateljica Francuske alijanse u Zagrebu gđa Ida Erceg, predstavnici Francuskog instituta, direktor francuske škole Eurocampusa te predstavnici hrvatskih i hrvatsko-francuskih institucija i udruga, diplomati MVEP RH, učenici Francuske alijanse, studenti.

Teme Okruglog stola bile se povezane uz francuski jezik, frankofoniju, višejezičnost, izobrazbu diplomata; Kanada u Frankofoniji, Uloga skupine frankofonskih veleposlanika u svijetu, Diplomacija i višejezičnost, Francuski jezik kao sredstvo promidžbe strane države u Francuskoj: Slučaj Festivala „Croatie, la voici“, Festival Francuske u Hrvatskoj, Francuski jezik u Uniji za Mediteran, Izobrazba na francuskom hrvatskih diplomata i državnih službenika. Okrugli stol ukazao je na značenje francuskog jezika u diplomaciji te njegova intenzivnijeg učenja i veće prisutnosti u hrvatskoj diplomaciji. Poslije radnog dijela, uslijedio je kraći koncert frankofonske glazbe u izvedbi hrvatske diplomatkinje Petre Buterin, uz pratnju akademskog glazbenika  Ivana Končića, koji su oduševili publiku izvedbom opernih arija i popularnih pjesama francuskih, kanadskih i franko-grčkih autora.

Ideja i realizacija ovoga drugog po redu okruglog stola na temu uloge francuskog jezika u diplomaciji pokazale su se uspješnima, kao spoj stručnoga frankofonskog programa s prigodnim koncertom. Događaj su odlično prihvatili sudionici i publika, te se razmatra slično ponoviti 2016. godine, čime bi takav doprinos MVEP RH Mjesecu Frankofonije postao tradicionalan. Tako su u MVEP RH doista dostojno obilježene obljetnice MOF i Diplomatske akademije, uz konkretne doprinose hrvatskoj javnoj diplomaciji. Ujedno se pokazalo kako sadašnji i bivši hrvatski diplomati, kao i javne osobe i dužnosnici, dobro vladaju francuskim kao tradicionalnim diplomatskim jezikom, ali i imaju što ponuditi uže stručnoj, ali i široj publici, građanima i mladim naraštajima studenata.