Zajednički seminar o procesima europskih integracija u organizaciji Diplomatske akademije i Zaklade Hanns Seidel u Hrvatskoj

Diplomatska akademija Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u suradnji sa Zakladom Hanns Seidel u Hrvatskoj i Poslijediplomskim središtem u Dubrovniku Sveučilišta u Zagrebu, organizirala  je XXII. Zajednički seminar o procesima europskih integracija koji je održan od 19. do 22. listopada 2020. godine u hibridnom obliku, u Dubrovniku i online. Seminar je namijenjen mlađim diplomatima iz država srednje, istočne i jugoistočne Europe kojima omogućuje uvid u aktualna kretanja i promjene u procesima europskih integracija te neposrednu razmjenu znanja i iskustava sadašnjih država članica Europske unije i (potencijalnih) država kandidatkinja. Seminar je ove godine omogućio dodatno međunarodno predstavljanje iskustva Republika Hrvatske tijekom predsjedanja Vijećem EU u prvoj polovici 2020. Radni jezik seminara je engleski, a predavači su iskusni diplomati i znanstvenici iz Austrije, Nizozemske, Bosne i Hercegovine te Hrvatske, među kojima i sudionici pregovaračkih procesa svojih zemalja, stručnjaci EU-a i predavači prestižnih s europskih sveučilišta.

Seminar su otvorili ravnateljica Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova dr.sc. Lada Muraj i predstavnik Zaklade Hanns Seidl dr. sc. Klaus Fiesinger. Na uvodnom izlaganju državna tajnica za Europu MVEP-a Andreja Metelko Zgombić predstavila je hrvatska iskustva tijekom Predsjedanja Vijećem EU, a prisutnima se obratio i šef predstavništva EK u Zagrebu Ognian Zlatev.

Predavanje su tijekom seminara održali zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić, dr. sc. Sandro Knezović iz IMRO-a, dr. sc. Kristijan Kotarski i dr. sc. Domagoj Bebić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Online radionicu  održali su Ron Ton, direktor Akademije Nizozemskog instituta za međunarodne odnose 'Clingendael' iz Haaga, Andreas List, iskusni austrijski diplomat te Goranka Primc iz MVEP-a.

Od ukupno šesnaest sudionika mlađih diplomata iz Mađarske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Poljske, Albanije, Kosova i Hrvatske njih petero je seminar pratilo online.